NEWS

III EDYCJA TERRA MADRE SLOW FOOD FESTIVAL CENTRAL EUROPE

Blisko 150 wystawców, ponad 30 pokazów i laboratoriów smaku, 10 kolacji tematycznych w krakowskich restauracjach z najlepszymi szefami kuchni, degustacje cydrowe, piwne i winiarskie, sensoryczny plac zabaw dla dzieci, konkurs Win Świętomarcińskich, debaty, dyskusje, Festiwal Młodego Wina i rozpoczęc

Podobnie jak w poprzednich latach impreza ma pełnić rolę bezpośredniego spotkania pomiędzy wsią a miastem, rolnikiem, przetwórcą, a konsumentem. Istotą więc będą targi i możliwość zakupienia jakościowych produktów lokalnych bezpośrednio od producenta. „Terra Madre” ma przedstawiać całą jesienną paletę płodów Matki Ziemi z Europy Środkowej: zapomniane odmiany ziaren i kasz, jak orkisz, płaskurka czy proso, różne odmiany ziemniaków jak vineta, bellarosa czy niebieskie szwedy, bogactwo już coraz rzadziej spotykanych odmian jabłek, jak kosztela, cesarz wilhelm, grafsztynek, bojken, antonówka czy kronselka, wędzonych ryb z polskich pojezierzy i Bałtyku z sielawą, sieją, węgorzem, leszczem i łososiem bałtyckim na czele. Będzie to też okazja, by doświadczyć, jak te tradycyjne i od stuleci związane z Polską i Środkową Europą produkty zamieniają się w rękach najlepszych szefów kuchni w wyjątkowo pyszne i zdrowe dania.

W tym roku szczególnie dużo uwagi poświecimy projektowi „slow meat”, który ma ograniczyć spożycie przemysłowego i podłej jakości mięsa. Slow Food stoi na stanowisku, że spożycie mięsa owszem ma sens, ale tylko w ograniczonych ilościach i z różnych elementów (nie tylko szynki i schab). Warunkiem koniecznym jest również, by było to jakościowe mięso, a zwierzęta hodowlane miały zagwarantowany odpowiedni dobrostan. Między innymi dlatego Slow Food wypromował w Polsce gęsinę, a w przyszłym roku po Wielkanocy ruszy analogiczna akcja z jagnięciną.

– Chcemy, by Terra Madre Slow Food Festival był świętem „Matki Ziemi”, z szeroką prezentacją dobrych, czystych i sprawiedliwych produktów spożywczych. Podczas trzeciej edycji szczególną uwagę poświęcimy kaszom, roślinom strączkowym, kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, jak również serom z Europy Środkowej, takim jak Bryndza, Motal, Kaszkawał, tzw. Sery Wołowskie z całego pogórza Karpat czy też klasyczne twarogi. Przestawimy też na przykładzie największego w Europie gospodarstwa biodynamicznego w Juchowie, jak ważne jest sprzężenie produkcji i hodowli rolnej z troską o środowisko naturalne. Dzisiaj ekologia i biodynamika to nie mowa trawa, to rzeczywistość, która gwarantuje nam pyszne i zdrowe produkty oraz godne traktowanie zwierząt hodowlanych i właśnie Matki Ziemi - stwierdza dr Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska i pomysłodawca festiwalu.


– W mojej ocenie jest to impreza o formule do tej pory niespotykanej w tej części Europy.
W ciągu dwóch dni będziemy chcieli zebrać na terenach Centrum Kongresowego ICE Kraków najlepszych rolników, przetwórców i producentów z Europy Środkowej. W piątek i w sobotę wieczorem życie festiwalu przeniesie się do miasta, gdzie w restauracjach, barach i lokalach odbędą się tematyczne kolacje, spotkania z producentami oraz zawsze cieszące się coraz większym zainteresowaniem Święto Młodego Wina, które od 4 lat organizujemy razem z krakowską Winnicą Srebrna Góra – wymienia Jacek Szklarek. W sumie 12 i 13 listopada w Krakowie pojawią się producenci i szefowie kuchni z Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii, Słowenii, Bułgarii, Ukrainy, Białorusi, Krajów Nadbałtyckich, Austrii, Niemiec, Armenii i oczywiście z Włoch, kolebki Slow Foodu.

Wyjątkowym wydarzeniem będzie również specjalna wystawa dedykowana Polskiej Wódce. Zanim w dawnej Wytwórni Wódek Koneser na warszawskiej Pradze zostanie otwarte pierwsze i jedyne na świecie Muzeum Polskiej Wódki, podczas „Terra Madre Slow Food Festival” w Krakowie zapraszamy na wystawę „Czy wiesz, że…”. Prezentuje ona mało znane i nierzadko zaskakujące fakty na temat barwnej historii naszego narodowego trunku. Dodatkowo Maciej Starosolski zaprosi zainteresowanych na warsztaty w podróż dookoła stołu, udowadniając, że Polska Wódka ma piękną historię i wyjątkowy smak, a dobiera się w pary nie tylko ze śledziem i ogórkiem.

Świetna kuchnia, to dobry produkt

Miłośników dobrej kuchni ucieszy fakt, że podczas Terra Madre Slow Food Festival do Krakowa przyjadą szefowie kuchni restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska: Witek Iwański (Aruana - Serock), Dominik Narloch (Herbarium – Chomiąża Szlachecka), Przemek Błaszczyk (Manana - Chorzów), Mariusz Kucharczak (Rosevia Resort), Łukasz Rakowski (Cristal – Białystok), Marzena Imiłkowski (Food Art – Gdańsk), Bartosz Gadzina (Beksien Bistro – Bielsko-Biała), Mariusz Siwak (Park Hotel – Szczecin) czy Wojciech Deres (Kafe Zielony Niedźwiedź – Warszawa). Z każdym z nich będą organizowane pokazy, warsztaty oraz kolacje w następujących krakowskich restauracjach: Trzy Rybki (szef Krzysztof Żurek), Ed Red (sous szef Przemek Skibiński i Artur Szwacki), Biała Róża (szef Michał Cichy), Amarylis (szef Michał Cienki), Filipa 18 (szef Marcin Sołtys), Miodova (szef Mateusz Turaj), Qualita (szef Marcin Dudek) i Albertina (szef Grzegorz Fic).

- Jagnięcina, dziczyzna, runo leśne, kasze, gęsina, ryby z polskich jezior i wiele innych dobrodziejstw, dają nam szansę na zabłyśnięcie w skali Europy czy świata. Cieszę się, że po latach poszukiwań inspiracji zagranicą, polska gastronomia coraz śmielej sięga po rodzime produkty i szczyci się nimi. Z całą pewnością kolacje podczas „Terra Madre” w Krakowie, to wyjątkowa okazja, by skosztować autentycznej kuchni z różnych regionów Polski
– podkreśla Krzysztof Żurek, szef restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym w Krakowie.


Szczegółowy program Terra Madre Slow Food Festival:
www.terramadre.pl

11–13 listopada 2016, Kraków z około 30 lokalami gastronomicznymi
12–13 listopada 2016, godziny 10.00-19.00, Centrum Kongresowego ICE Kraków, ul. Marii Konopnickiej 17
11 listopada, godziny 18.00-24.00 Winnica Srebrna Góra zaprasza na IV Krakowski Festiwal Młodego Wina, Stara Zajezdnia, ul. Św. Wawrzyńca 12

Wstęp na targi kosztuje 5 zł, dzieci do 12 roku za darmo

Wejściówki na warsztaty dla dzieci w cenie 10 zł będzie można kupić za pośrednictwem strony www.terramadre.pl oraz na miejscu przed wejściem do Strefy Dzieci. Wystawcy będą w Strefie dostępni przez cały dzień, zarówno dla rodziców jak i dzieci, oferując swoje produkty i usługi.

Udział w kolacjach, pokazach i warsztatach po wcześniejszej rezerwacji na www.terramadre.pl


GENERATION RIESLING- MŁODE POKOLENIE NIEMIECKIEGO WINIARSTWA PATRONEM XI GRAND PRIX MAGAZYNU WINO

Honorowym gościem XI Grand Prix Magazynu Wino jest platforma Generation Riesling, która od 2006 roku zrzesza młodych winiarzy. Mają poniżej 35 lat i są ambasadorami nowoczesnej, dynamicznej, wysokiej jakości produkcji wina w Niemczech.

Społeczność Generation Riesling obchodzi w tym roku swoje dziesiąte urodziny. „Ten years young“. Ta inicjatywa Niemieckiego Instytutu Wina (DWI) liczy obecnie już ponad 530 członków i jest tym samym największą na świecie społecznością młodych producentów wina. Od 10 lat członkowie Generation Riesling prezentują się  na wielu imprezach w kraju i za granicą, w tym na targach czy spotkaniach Riesling Lounge.

Generation Riesling jest symbolem świetnie wykształconego, zorientowanego na rynki międzynarodowe i ambitnego pokolenia młodych ludzi, operujących w branży winiarskiej w Niemczech: właścicieli winnic, kadry zarządzającej, winemakerów. Inicjatywa ta stawia na pierwszym planie Rieslinga, jako główny szczep niemiecki i  w ten sposób wykreować solidny brand winny na arenie krajowej
i międzynarodowej. Sam riesling jest jednak jedynie reprezentantem bogatej palety innych  niemieckich rodzajów wina.

5 listopada 2016 w Hotelu InterContinental odbędzie się, organizowany przez Magazyn WINO, największy winiarski festiwal w Polsce.
Doroczna degustacja Magazynu Wino to okazja do spróbowania win nagrodzonych medalami Grand Prix 2016, jak również zapoznania się z młodymi producentami Generation Riesling.

„Cieszę się że nasze zaproszenie do udziału w Grand Prix przyjęło kilku młodych producentów i wspólnie na naszym stoisku zaprezentujemy kilkadziesiąt win. Generation Riesling jest ruchem dla możliwie szerokiego grona i to się DWI udało. Wszyscy członkowie występują tu razem jako ambasadorowie niemieckiego rynku winiarskiego, nie rezygnując jednak ze swej indywidualności.“ - mówi kierownik Przedstawicielstwa DWI
w Polsce, Anna Gmurczyk.

W Grand Prix udział wezmą: Marc Weinreich (Weingut Weinreich), Axel May (Weingut Steinmühle), Christoph Erbeldinger (Weingut Erbeldinger), Markus i Johannes Sinß (Weingut Sinß), Jobst Karp (Weingut Karp-Schreiber), Christoph Sommer (Weingut Sommer), Friedrich Maximilian Jülg (Weingut Jülg).






MISTRZOSTWA MŁODYCH KUCHARZY 2016 - PODIUM DLA ZESPOŁÓW Z TRÓJMIASTA, GORZOWA WIELKOPOLSKIEGO ORAZ WARSZAWY

W piątek, 21października odbyłsię finałogólnopolskiego konkursu kulinarnego Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016.

Na najwyższym podium stanął zespół z Trójmiasta - Tomasz Grota oraz Mikołaj Kobryń. Maciej Pisarek i Dariusz Serkis z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim zajęli II miejsce, zaś III przypadło młodym kucharzom z Warszawy - Maciejowi Małeckiemu i Michałowi Sosze. Konkurs zorganizowała firmaMAKROCash & Carry Polska, a partnerstwo strategiczne nad projektem objął Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska.

Jak co roku zadaniem zespołów w ramach finałów konkursu było przygotowanie w ciągu zaledwie 120 minut sześciu porcji dania głównego i deseru z produktów pochodzących z tzw. „black box” (czarnego pudła) – jego zawartość uczestnicy konkursu poznali dopiero w chwili rozpoczęcia zawodów. Paweł Oszczyk, szef kuchni stołecznej restauracji La Rotisserie i Szef Roku Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2016, który przewodniczył obradom jury, podkreśla, że black box był w tej edycji konkursu wyjątkowo trudny. Jego zawartość i podstawowe produkty - w tym dziczyzna - mogły zaskoczyć. Zadaniem młodych kucharzy była szybka analiza izinterpretowanie na swój własny sposób tych produktów - mówi mistrz kuchni. To pokazało ich realną wiedzę. W porównaniu z Mistrzostwami w 2015 roku  stopień trudności był dużo wyższy. Wydaje mi się, że spora część uczestników poradziła sobie dużo lepiej niż w zeszłym roku. Cieszę się, widząc, że następuje postęp wśród młodzieży – dodał.

Potrawy przygotowane przez uczestników konkursu ocenialiczłonkowiejury,wktórym poza Pawłem Oszczykiem zasiedli także: Justyna Adamczyk - redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault & Millau, Witek Iwański - ,,Młody Talent” Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2015 oraz szef kuchni restauracji Aruana, Hotel Narvil Conference & Spa, Agata Wojda - ze stołecznej restauracji Opasły Tom, szefowa kuchni Roku 2015 Gault & Millau, Michał Bryś - szef kuchni restauracji L’Enfant Terrible, wyróżniony przez Gault & Millau tytułem Szefa Przyszłości w ostatniej edycji przewodnika oraz Michał Kuter - szef kuchni poznańskiej restauracji "A Nóż widelec", nagrodzony przez Żółty Przewodnik tytułem najlepszego Szefa Kuchni Tradycyjnej 2016 roku.

Jury było pod wrażeniem poziomu umiejętności, które podczas konkursu pokazali młodzi adepci sztuki kulinarnej. Bardzo szybko wyłoniła się ścisła czołówka - komentuje Paweł Oszczyk. Znalazło się w niej pięć zespołów i szczerze mogę powiedzieć, że przygotowali takie dania, pod którymi my, jurorzy, moglibyśmy się śmiało podpisać. Zaproponowali dania dopracowane, technicznie poprawne, bardzo dobre wizualnie, smakowo i kompozycyjnie.

Jurorka Justyna Adamczyk też dała się zaskoczyć uczestnikom konkursu: Młodzież miała do dyspozycji dziczyznę, która jest wymagającym produktem, a startowała w konkursie o najtrudniejszej formule (black box). W krótkim czasie - 120 minut - jeden z zespołów zrobił pączki z ricotty, którą sam  przygotował   - opowiada redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault & Millau. Tego przepysznego pączka położyli na sosie z suszonych śliwek z kawą, a z maślanki pozostałej z przyrządzenia ricotty i palonego masła zrobili espumę. To był tak fantastyczny deser, że  jurorzy zamówili po dodatkowej porcji i wszyscy bez wahania uznali, ze to danie mogłoby z powodzeniem funkcjonować w menu wielu uznanych restauracji. Ja zamawiałabym go z prawdziwą przyjemnością!

Laureaci pierwszego miejsca w Mistrzostwach jako danie główne podali świetnie przygotowane mięso z sarny, borowiki i ziemniaka pieczonego w popiele.

Jak podkreśla Paweł Oszczyk: Z tych dań wyciągnęli esencję, nie przekombinowali, przygotowali je poprawnie technicznie i wywołali efekt "wow" w ustach i w głowie. Mistrz kuchni dodaje także: Gość w restauracji z takimi kucharzami, dostanie na talerzu dziczyznę o smaku prawdziwym, swoistym, niczym nie przykrytym, podaną z sosem, który nie dominuje, a jedynie podbija smak mięsa.

Jako propozycję deseru zwycięski zespół zaproponował pączki z ricotty na sosie z suszonych śliwek z kawą oraz espumą.

Na laureatów, oprócz prestiżowego tytułu Mistrzów Młodych Kucharzy, czeka możliwość odbycia tygodniowego stażu w restauracji Le Grenouille we francuskiej Bretanii. Będą trenować pod okiem Alexandra Gauthier, Szefa Roku 2016 francuskiej edycji Żółtego Przewodnika Gault & Millau.Dodatkowo, mistrzowie otrzymali nagrody pieniężne - czek na zakupy w halach MAKRO.

Tygodniowy staż w restauracji La Rotisserie pod okiem Pawła Oszczyka oraz bon na zakupy w halach MAKRO to nagrody dla laureatów II miejsca.

Laureaci III miejsca odbędą tygodniowy staż w restauracji Aruana, której szefem kuchni jest Witek Iwański. Zespół otrzymał również bon na zakupy w halach MAKRO.

Tegoroczne Mistrzostwa Młodych Kucharzy to ósma edycja w historii konkursu organizowanego przez MAKRO dla młodych kucharzy. MAKRO będzie kontynuować swoją misję wspierania młodych kucharzy poprzez program Szef dla Młodych Talentów, który pozwoli rozszerzyć skalę działań edukacyjnych oraz jeszcze lepiej odpowiedzieć na potrzeby młodych adeptów sztuki kulinarnej.

 


MAGAZYN

Nr 169/2017

NA OKŁADCE: Kobieta roślinożerna. Restauratorka Malka Kafka
W ŚRODKU: wywiad ze Sławomirem Korczakiem,właścicielem cukierni Polska European Bakery & Chocolate w Meksyku.


PARTNERZY

Advertisement