NEWS

JUŻ WKRÓTCE TRZECIA EDYCJA RIESLING WEEK

W dniach 8-28 maja, na terenie całej Polski odbędzie się trzecia edycja Riesling Week. W akcji wezmą udział restauracje, wine-bary oraz sklepy specjalistyczne.

Celem wiosennej kampanii, promującej niemieckiego Króla Win, jest promowanie jakości i wspaniałego smaku niemieckiego Rieslinga. Riesling jest jedną z najznakomitszych odmian winorośli, która od kilku lat przeżywa renesans w skali światowej. Także z punktu widzenia kuchni polskiej i jej gamy smaków, Riesling na polskich stołach powinien zostać stałym bywalcem. Riesling potrafi w wyjątkowy sposób potrafi udoskonalić kiszoną kapustę, młodą kapustę z koperkiem i kminkiem, a także zakąski podawane z sosami chrzanowym lub koperkowym. Riesling jest także idealny do tatara wołowego, gołąbków w sosie pomidorowym, czy ryb słodkowodnych.

Niemcy są największym producentem Rieslinga na świecie. Powierzchnia upraw wynosi ponad 23, 4 tys. ha, co stanowi ok. 60% uprawy tej winorośli na ziemi. Najwięcej Rieslinga uprawia się w regionach Palatynatu, Mozeli i Hesji Nadreńskiej.

„Wiosenna akcja promocyjna Rieslinga jest organizowana przez Niemiecki Instytut Wina – organizację działającą na rzecz promocji wina niemieckiego na świecie. Podczas Tygodni Rieslinga goście będą mieli możliwość wzięcia udziału w licznych degustacjach i warsztatach winiarskich oraz skorzystania z atrakcyjnych ofert i rabatów.

Zapraszamy miłośników wina niemieckiego do skosztowania najlepszych Rieslingów! W tym roku akcja będzie przeprowadzona w około 200 miejscach. Promocje odbędą się w niemal 30 miastach od Świnoujścia aż do Rzeszowa. Informacje o miejscach promocji znajdą Państwo na http://www.winaniemieckie.pl/riesling-weeks/ oraz na https://www.gdziezjesc.info”.

Partnerami akcji są: Food Service, Kobiety i Wino, Magazyn Wino, Powinowaci, Vinisfera, Winicjatywa, i portal gdziezjesc.

„Polska należy do czołówki krajów, które eksportują niemieckie wina. Wartość eksportu wina niemieckiego do Polski wzrosła w ostatnich sześciu latach o 30%. Export wina niemieckiego do Polski w 2016 wyniósł 34 tyś hl. Polska należy przy tym do TOP-10 importerów wina niemieckiego”, - mówi kierownik Przedstawicielstwa DWI w Warszawie, Anna Gmurczyk.


ZNAMY MIEJSCE GALI THE WORLD'S 50 BEST RESTAURANTS

Gala przez trzynaście lat odbywała się w Londynie. W 2016 roku po raz pierwszy zmieniła miejsce: na Nowy Jork, a w 2017 było to Melbourne.

Znamy miejsce kolejnej gali - w 2018 roku The World's 50 Best Restaurants wróci do Europy i odbędzie się w Kraju Basków, w Bilbao. To miejsce nieprzypadkowe: słynie z dobrej kuchni, a okoliczne restauracje zajmują wysokie miejsca na liście (m.in Mugaritz, Arzak w San Sebastian, Azurmendi w Larrabetzu, czy Nerua w Muzeum Guggenheima w Bilbao (na zdjęciu). W San Sebastian działa również Basque Culinary Center, instytucja edukacyjna, promująca kulturę kulinarną Basków.

W TEGOROCZNYM FINALE KULINARNEGO PUCHARU POLSKI PONOWNIE ZOBACZYMY UBIEGŁOROCZNYCH ZWYCIĘZCÓW.

Paweł Salamon oraz Maciej Pisarek będą bronić tytułu "Najlepszego z najlepszych".

Paweł Salamon ukończył szkołę gastronomiczną w Gorzowie Wielkopolskim i Akademię Rolniczą w Szczecinie. Doświadczenie zawodowe rozwijał m.in. w Pałacu Wiejce oraz w Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort, a także podczas podróży do Francji i Hiszpanii. Obecnie pracuje jako Szef Kuchni w Hotel & Restaurant Smolarnia. Maciej Pisarek jest absolwentem Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim. Za sobą ma udział w wielu konkursach kulinarnych takich jak Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2016 czy Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016.

Podczas Kulinarnego Pucharu Polski 2016 duet ten przygotował przystawkę ciepłą - pastrami z piersi gołębia, z podpalanym oscypkiem, dziką marchwią, gastrique z wiśni, gołębia
i szalotek oraz deser - mus z czekolady i bryndzy z owocami jagodowymi, migdałowym ciastkiem i miodulą. W finale natomiast zaserwował, jako danie główne, polędwicę
z miecznika z homarem w maśle palonym, galaretkę ze śliwki suski, duet musów warzywnych i lekki bisque z homara.


Paweł Salamon i Maciej Pisarek postanowili skorzystać z przywileju, jaki przysługuje zdobywcom pierwszego miejsca KPP i zdecydowali się bronić tytułu „Najlepszego
z najlepszych”.

Link do filmu: https://youtu.be/2C_TdsxfHD8


Kulinarny Puchar Polski 2017 odbędzie się w dniach 26-27 września w Poznaniu, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro
i Invest Hotel.


Więcej informacji o konkursie na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.


MAGAZYN

Maj 2017

NA OKŁADCE: Cukiernicy.
W ŚRODKU: Kapibara z Kartageny. Rozmowa z Charliem Otero, szefem kuchni restauracji La Communion w kolumbii


PARTNERZY

Advertisement