NEWS

NOWE TRENDY W CATERINGU

Usługi cateringowe to jeden z najmocniejszych sektorów rynku gastronomicznego - wyceniany jest na blisko 4,5 mld.

Na jeden kęs

Finger Foods to mini dania, które należy spożywać bez użycia sztućców i talerzy. Te małe przekąski
niewątpliwie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju bankietach i imprezach, a wszystko za sprawą ich
wielkości na tzw. jeden kęs

„Naszym znakiem rozpoznawczym są FingerCoctailTM, stanowiące artystyczne mini dania w formie
finger food” – mówi Damian Wiatrak, dyrektor zarządzający w firmie DELI Catering. „Każde z mini
dań przygotowywane jest zgodnie z architekturą kulinarną, polegającą na takich połączeniach
smakowych i produktowych, aby doznania jakie ze sobą niosą były pełnowartościową podróżą
kulinarną. Tu równie istotne są walory wizualne, jak i smakowe. Co ważne, jako dekorację stosujemy
elementy molekularne, takie jak pianki sferyczne, a także własnej produkcji kawiory o smaku coca coli
czy kiwi oraz jadalne bryłki złota, srebra lub miedzi. Do prezentacji naszych finger foodów używamy
szeregu elementów, wykonanych zarówno z materiałów biodegradowalnych, jak i żywych plastrów
drewna oraz kamieni naturalnych” - podkreśla Damian Wiatrak.

Gotowanie na „żywo”, czyli ...

Stacje live cooking to doskonały kulinarny sposób na uatrakcyjnienie wszelkich uroczystości. To
właśnie tu - na oczach gości – kucharz na bieżąco przygotowuje dla nich potrawy, opowiadając
w trakcie pokazu o przepisie i sposobie podania dania. Co ciekawe, to często sami goście mają
możliwość wyboru składników, z których ma zostać przyrządzone danie, przyłączając się tym samym do przygotowywania części dań.

„Obecnie live cooking przestaje być traktowany jako jeden z wielu elementów dobrej imprezy” –
ocenia Damian Wiatrak. „To nierzadko główny punkt uroczystości, gdzie kucharz stanowi pewnego
rodzaju atrakcję, a aktywne uczestnictwo gości pozwala na ich integrację. W ten sposób przygotowana
potrawa bez wątpienia zostanie w pamięci na dłużej. Niemniej warto pamiętać, że bezpośredni kontakt
z klientem wymaga wysokiej kultury osobistej i łatwości nawiązywania kontaktu. Stąd rola typu mistrz-
uczeń to dla kucharza niełatwe zadanie” - ocenia Damian Wiatrak.

Powiew natury

Moda na „eko” trwa nieprzerwanie od wielu lat. Niemniej obecny w segmencie usług cateringowych
trend eko obejmuje znacznie więcej niż „tylko” certyfikowane produkty – nie bez znaczenia jest tu
także dbałość o środowisko naturalne i szerzenie wiedzy o zdrowym odżywianiu.
„W Deli Catering nie tylko sięgamy po produkty zakupione od sprawdzonych rolników. Zależało nam
także na stworzeniu czegoś zupełnie nowego na rynku eventów, co stanowiłoby połączenie najlepszej
jakości produktów z ekologicznymi aranżacjami meblowymi w tle. Tak oto, wraz z firmą Star Event
oraz Siedzę na Palecie, zjednoczyliśmy siły i powstała marka EKO FOR 1000” – mówi Damian
Wiatrak. I dodaje: „Współtworząc projekt EKO FOR 1000 chcieliśmy pójść o krok dalej i stworzyćkompleksowy produkt, oparty nie tylko na zdrowym menu, lecz także i ekologicznej scenografii. Stąd EKO FOR 1000 to nie tylko specjalnie dedykowana oferta cateringowa – to także ekologiczne
aranżacje meblowe, w skład których wchodzą palety, skrzynie, a także szpule i baloty słomy. Całość
zamykają, na specjalne życzenie klienta, warsztaty kulinarne i nauka zdrowego odżywiania podczas
imprezy”.

Opakowanie do zjedzenia od zaraz

Co ciekawe, także i w kontekście samego „podawania” nie bez znaczenia jest trend eko, gdzie
opakowania z tworzyw sztucznych coraz częściej zastępuje się ich ekologicznymi odpowiednikami,
a do obsługi cateringowej chętniej wykorzystuje się szklane opakowania. W wyniku postępu
technologicznego do obsługi cateringowej coraz chętniej sięga się także po opakowania jadalne, gdzie
niewątpliwą zaletą jest możliwość tworzenia tychże opakowań z surowców powszechnie dostępnych
i tanich. Prognozuje się, że w obliczu niezwykle rygorystycznych przepisów dotyczących higieny
i bezpieczeństwa żywności, a także z uwagi na światową tendencję do wykorzystywania substancji
naturalnych, to właśnie tego typu opakowania częściowo - lub nawet całkowicie - zastąpią
konwencjonalne opakowania.


MAGAZYN

Nr 174/2018

NA OKŁADCE: Marcin Koch, właściciel Bazaru Kocha i Talerzyków.
W ŚRODKU: wywiad z Philippem'em Mille, szefem kuchni restauracji Le Parc w zamku Les Crayères w Szampanii


PARTNERZY

Advertisement