NEWS

PODSUMOWANIE WIOSENNEJ EDYCJI FESTIWALU RESTAURANT WEEK “EMOCJE NA TALERZACH!"

W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce, przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób. Ogłaszamy wyniki festiwalu!

Wyniki Plebiscytu Gości wiosennej edycji festiwalu zostały ogłoszone 17 maja na konferencji online. W trakcie pierwszej części konferencji eksperci podzielili się wiedzą na temat trendów w świecie gastronomii. Grzegorz Łapanowski, Małgorzata Minta, Agata Godlewska, Rpbert Trzópek, Maciej Nowicki, Jacek Szydłowski, Barbara Starecka, Ula Somow i inni przyjaciele Festiwalu opowiedzieli m.in. o polskiej kuchni, menu dziecięcym w restauracjach, potędze nowych mediów w komunikacji restauracji. Finałem wieczoru było ogłoszenie wyników Plebiscytu Gości Festiwalu! Cała konferencja dostępna jest jako materiał VOD: https://www.youtube.com/watch?v=3JCxTp_OOOI
 
Już od 25 sierpnia do 3 września odbędzie się kolejna edycja Fine Dining Weeka w Warszawie, natomiast kolejna ogólnopolska edycja Festiwalu Restaurant Week jesienią, od 20 do 29 października.
 
Przedstawiamy restauracje, które zyskały najwyższe noty:
 
WYNIKI OGÓLNOPOLSKIE:
 
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: CZTERY ŚCIANY (ŁÓDŹ RESTAURANT WEEK)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: HOTEL AGIT (LUBLIN RESTUARANT WEEK)
NAJLEPSZY DESER: BINOWO PARK GOLF CLUB (SZCZECIN RESTAURANT WEEK)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: RESTAURACJA UMAMI (SILESIA RESTAURANT WEEK)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: RESTAURACJA BELETAGE – IBB GRAND HOTEL LUBLINIANKA (LUBLIN RESTAURANT WEEK)
NAJLEPSZY DEBIUT: WARUNG JAKARTA (WARSAW RESTAURANT WEEK)
 
NAJLEPSZA RESTAURACJA: 3 MIEJSCE – INNA BAJKA (BIAŁYSTOK RESTAURANT WEEK)
NAJLEPSZA RESTAURACJA: 2 MIEJSCE – MONIDŁO (POZNAŃ RESTAURANT WEEK)
NAJLEPSZA RESTAURACJA: 1 MIEJSCE – ALYKI RESTUARACJA (WROCŁAW RESTAURANT WEEK)
 
Białystok Restaurant Week
 
Najlepsza przystawka: Restauracja Tokaj
Najlepsze danie główne: Restauracja Browar Stary Rynek
Najlepszy deser: Restauracja Lipcowy Ogród
Najlepsza atmosfera: Restauracja Hotel Leśny
Najlepsza obsługa: Restauracja Inna Bajka Resto Bar
 
Najlepsza Restauracja: 3 miejsce - Restauracja Tokaj
Najlepsza Restauracja: 2 miejsce - Zamek w Tykocinie
Najlepsza Restauracja: 1 miejsce - Inna Bajka Resto Bar
 
 
 
Kraków Restaurant Week
 
Najlepsza przystawka: Restauracja Qualita
Najlepsze danie główne: Restauracja Gąska
Najlepszy deser: Restauracja Winestone
Najlepsza atmosfera: Restauracja Veganic
Najlepsza obsługa: Restauracja Winoman
 
Najlepsza Restauracja: 3 miejsce - Winoman
Najlepsza Restauracja: 2 miejsce - Klimaty Południa
Najlepsza Restauracja: 1 miejsce - Włoska
 
Lublin Restaurant Week
 
Najlepsza przystawka: Restauracja Od Kuchni
Najlepsze danie główne: Restauracja Hotel Agit
Najlepszy deser: Restauracja Perłowa pijalnia piwa
Najlepsza atmosfera: Restauracja Perłowa pijalnia piwa
Najlepsza obsługa: Restauracja BelEtage – IBB Grand Hotel Lublinianka
 
Najlepsza Restauracja: 3 miejsce - Restauracja in Between
Najlepsza Restauracja: 2 miejsce - Restauracja BelEtage – IBB Grand Hotel Lublinianka
Najlepsza Restauracja 1 miejsce - Restauracja EGO – Hotel Alter
 
Łódź Restaurant Week
 
Najlepsza przystawka: Restauracja Cztery Ściany
Najlepsze danie główne: Restauracja Cztery Ściany
Najlepszy deser: Restauracja Kolory Wina (NoBo Hotel***)
Najlepsza atmosfera: Restauracja delight (andel’s**** by Vienna House)
Najlepsza obsługa: Restauracja Cztery Ściany
 
Najlepsza Restauracja: 3 miejsce - Restauracja Quale Restaurant
Najlepsza Restauracja: 2 miejsce - Restauracja delight (andel’s**** by Vienna House)
Najlepsza Restauracja: 1 miejsce - Restauracja Cztery Ściany
 
Poznań Restaurant Week
 
Najlepsza przystawka: Restauracja Umami more than sushi
Najlepsze danie główne: Restauracja Dynx
Najlepszy deser: Restauracja Szarlotta Bistro
Najlepsza atmosfera: Restauracja Szarlotta Bistro
Najlepsza obsługa: Restauracja Monidło
 
Najlepsza Restauracja: 3 miejsce - Restauracja słoń seafood & more
Najlepsza Restauracja: 2 miejsce - Restauracja Umami more than sushi
Najlepsza Restauracja: 1 miejsce - Restauracja Monidło
 
Rzeszów Restaurant Week
 
Najlepsza przystawka: Restauracja LUKR
Najlepsze danie główne: Restauracja Oranżeria
Najlepszy deser: Restauracja Zen Sushi
Najlepsza atmosfera: Restauracja Parole
Najlepsza obsługa: Restauracja LUKR
 
Najlepsza Restauracja: 3 miejsce - Restauracja LUKR
Najlepsza Restauracja: 2 miejsce - Restauracja Parole
Najlepsza Restauracja: 1 miejsce - Restauracja Oranżeria
 
Silesia Restaurant Week
 
Najlepsza przystawka: Restauracja UMAMI
Najlepsze danie główne: Beksien
Najlepszy deser: Brick Krakowska 18
Najlepsza atmosfera: Restauracja UMAMI
Najlepsza obsługa: Villa Gardena
 
Najlepsza Restauracja: 3 miejsce - Magiel Kulinarny
Najlepsza Restauracja: 2 miejsce - Brick Krakowska 18
Najlepsza Restauracja: 1 miejsce - Restauracja UMAMI
 
Słupsk i Ustka Restaurant Week
 
Najlepsza przystawka: Syrenka
Najlepsze danie główne: Intryga
Najlepszy deser: Columbus Tawerna
Najlepsza atmosfera: Chapeau Bas
Najlepsza obsługa: Intryga
 
Najlepsze Restauracja: 3 miejsce - Intryga
Najlepsza Restauracja: 2 miejsce - Columbus Tawerna
Najlepsza Restauracja: 1 miejsce - Chapeau Bas
 
Szczecin Restaurant Week
 
Najlepsza przystawka: Paladin
Najlepsze danie główne: Binowo Park Golf Club
Najlepszy deser: Binowo Park Golf Club
Najlepsza atmosfera: Bohema
Najlepsza obsługa: Bollywood Street Food
 
Najlepsza Restauracja: 3 miejsce - Dzika Gęś
Najlepsza Restauarcja: 2 miejsce - Paladin
Najlepsza Restauracja: 1 miejsce - STARA RZEŹNIA
 
Toruń Restaurant Week
 
Najlepsza przystawka: Osetia
Najlepsze danie główne: Osetia
Najlepszy deser: Restauracja Hotelu Filmar
Najlepsza atmosfera: Osetia
Najlepsza obsługa: Restauracja Hotelu Filmar
 
Najlepsza Restauracja: 3 miejsce - Royal India
Najlepsza Restauracja: 2 miejsce - Osetia
Najlepsza Restauracja: 1 miejsce - Restauracja Hotelu Filmar
 
Trójmiasto Restaurant Week
 
Najlepsza przystawka: Świnka w trawce pod jabłonką
Najlepsze danie główne: Eliksir
Najlepszy deser: Eliksir
Najlepsza atmosfera: Świnka w trawce pod jabłonką
Najlepsza obsługa: By The Way
 
Najlepsza Restauracja: 3 miejsce - Tapas Barcelona
Najlepsza Restauracja: 2 miejsce - Eliksir
Najlepsza Restauracja: 1 miejsce - By The Way
 
Warszawa Restaurant Week
 
Najlepsza przystawka: Casa Pablo
Najlepsze danie główne: Słony
Najlepszy deser: Oliva
Najlepsza atmosfera: Elixir by Dom Wódki
Najlepsza obsługa: Z57
 
Najlepsza Restauracja: 3 miejsce - ArtBistro Stalowa 52
Najlepsza Restauracja: 2 miejsce - Lazy Dog
Najlepsza Restauracja: 1 miejsce - Warung Jakarta
 
Wrocław Restaurant Week
 
Najlepsza przystawka: Malarska 25
Najlepsze danie główne: Dobra Karma
Najlepszy deser: Nigdy Nie Zapomnę
Najlepsza atmosfera: Aroma
Najlepsza obsługa: ALYKI Restauracja
 
Najlepsza Restauracja: 3 miejsce - Grande Papa Restaurant & Bar
Najlepsza Restauracja: 3 miejsce - Nigdy Nie Zapomnę
Najlepsza Restauracja: 2 miejsce - Aroma
Najlepsza Restauracja: 1 miejsce - ALYKI Restauracja
 

BARMAŃSKA BATALIA O MEKSYK

Już 21. maja polski finał World Class 2017! Na ostatniej prostej do zdobycia przepustki na światowe zawody rywalizuje 13 najlepszych, polskich barmanów z 5 miast: Warszawy, Krakowa, Gdańska, Łodzi i Osieku (woj. małopolskie). Zwycięzca zmierzy się pod koniec sierpnia w Meksyku z mistrzami sztuki bar

Konkurencję „Fast & Curious” fani sztuki koktajlowej będą mogli śledzić na żywo – w otwartej Rezydencji Koktajlowej World Class: w niedzielę, 21 maja (godz. 13:00 – 17:00), w warszawskiej Villi Foksal.
Wydawnictwo Lonely Planet wskazało Meksyk jako trzecią, po Kubie i Grecji, najbardziej pożądaną destynację turystyczną 2017 roku. Jednak w głosowaniu barmanów z całego świata kraj ten zająłby zapewne pierwsze miejsce – bo właśnie w Meksyku odbędzie się tegoroczny finał konkursu World Class Competition. O złoty bilet na zawody ubiega się 13 polskich barmanów, a ich ostateczne starcie będzie można zobaczyć na żywo – 21 maja w Warszawie.

Polska już po raz trzeci w historii oddeleguje swojego reprezentanta do udziału w najbardziej prestiżowym konkursie barmańskim globu – World Class Competition. Na ostatniej prostej do zdobycia przepustki na światowe zawody rywalizuje 13 najlepszych, polskich barmanów z 5 miast: Warszawy, Krakowa, Gdańska, Łodzi i Osieku (woj. małopolskie). Zwycięzca zmierzy się pod koniec sierpnia w Meksyku z mistrzami sztuki barmańskiej z 60 państw.

W majowym finale krajowych eliminacji do Diageo Reserve World Class Competition na zawodników czekają trzy konkurencje, z których jedna będzie otwarta dla publiczności. Przed uczestnikami challenge degustacyjny, w którym będą musieli rozpoznać nazwy i składniki trzech z 15 klasycznych koktajli. Polski akcent rywalizacji przyniesie konkurencja „The Journey”. Zadaniem barmanów będzie stworzenie receptur na koktajlową podróż z ich kraju pochodzenia – do Meksyku, z przystankiem na łyk ponczu.

Szczególnie widowiskowo zapowiada się klasyczna barmańska konkurencja Against the Clock, czyli na czas – pod hasłem „Fast & Curious”. Zawodnicy staną przed wyzwaniem stworzenia od 3 do 6 koktajli w zaledwie 7 minut, przy czym ocenie podlegać będzie nie tylko sprawność, ale także technika, prezentacja, kreatywność i sam koktajl oraz sposób podejmowania gości.

Konkurencję „Fast & Curious” fani sztuki koktajlowej będą mogli śledzić na żywo – w otwartej Rezydencji Koktajlowej World Class: w niedzielę, 21 maja (godz. 13:00 – 17:00), w warszawskiej Villi Foksal.


NOWE TRENDY W CATERINGU

Usługi cateringowe to jeden z najmocniejszych sektorów rynku gastronomicznego - wyceniany jest na blisko 4,5 mld.

Na jeden kęs

Finger Foods to mini dania, które należy spożywać bez użycia sztućców i talerzy. Te małe przekąski
niewątpliwie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju bankietach i imprezach, a wszystko za sprawą ich
wielkości na tzw. jeden kęs

„Naszym znakiem rozpoznawczym są FingerCoctailTM, stanowiące artystyczne mini dania w formie
finger food” – mówi Damian Wiatrak, dyrektor zarządzający w firmie DELI Catering. „Każde z mini
dań przygotowywane jest zgodnie z architekturą kulinarną, polegającą na takich połączeniach
smakowych i produktowych, aby doznania jakie ze sobą niosą były pełnowartościową podróżą
kulinarną. Tu równie istotne są walory wizualne, jak i smakowe. Co ważne, jako dekorację stosujemy
elementy molekularne, takie jak pianki sferyczne, a także własnej produkcji kawiory o smaku coca coli
czy kiwi oraz jadalne bryłki złota, srebra lub miedzi. Do prezentacji naszych finger foodów używamy
szeregu elementów, wykonanych zarówno z materiałów biodegradowalnych, jak i żywych plastrów
drewna oraz kamieni naturalnych” - podkreśla Damian Wiatrak.

Gotowanie na „żywo”, czyli ...

Stacje live cooking to doskonały kulinarny sposób na uatrakcyjnienie wszelkich uroczystości. To
właśnie tu - na oczach gości – kucharz na bieżąco przygotowuje dla nich potrawy, opowiadając
w trakcie pokazu o przepisie i sposobie podania dania. Co ciekawe, to często sami goście mają
możliwość wyboru składników, z których ma zostać przyrządzone danie, przyłączając się tym samym do przygotowywania części dań.

„Obecnie live cooking przestaje być traktowany jako jeden z wielu elementów dobrej imprezy” –
ocenia Damian Wiatrak. „To nierzadko główny punkt uroczystości, gdzie kucharz stanowi pewnego
rodzaju atrakcję, a aktywne uczestnictwo gości pozwala na ich integrację. W ten sposób przygotowana
potrawa bez wątpienia zostanie w pamięci na dłużej. Niemniej warto pamiętać, że bezpośredni kontakt
z klientem wymaga wysokiej kultury osobistej i łatwości nawiązywania kontaktu. Stąd rola typu mistrz-
uczeń to dla kucharza niełatwe zadanie” - ocenia Damian Wiatrak.

Powiew natury

Moda na „eko” trwa nieprzerwanie od wielu lat. Niemniej obecny w segmencie usług cateringowych
trend eko obejmuje znacznie więcej niż „tylko” certyfikowane produkty – nie bez znaczenia jest tu
także dbałość o środowisko naturalne i szerzenie wiedzy o zdrowym odżywianiu.
„W Deli Catering nie tylko sięgamy po produkty zakupione od sprawdzonych rolników. Zależało nam
także na stworzeniu czegoś zupełnie nowego na rynku eventów, co stanowiłoby połączenie najlepszej
jakości produktów z ekologicznymi aranżacjami meblowymi w tle. Tak oto, wraz z firmą Star Event
oraz Siedzę na Palecie, zjednoczyliśmy siły i powstała marka EKO FOR 1000” – mówi Damian
Wiatrak. I dodaje: „Współtworząc projekt EKO FOR 1000 chcieliśmy pójść o krok dalej i stworzyćkompleksowy produkt, oparty nie tylko na zdrowym menu, lecz także i ekologicznej scenografii. Stąd EKO FOR 1000 to nie tylko specjalnie dedykowana oferta cateringowa – to także ekologiczne
aranżacje meblowe, w skład których wchodzą palety, skrzynie, a także szpule i baloty słomy. Całość
zamykają, na specjalne życzenie klienta, warsztaty kulinarne i nauka zdrowego odżywiania podczas
imprezy”.

Opakowanie do zjedzenia od zaraz

Co ciekawe, także i w kontekście samego „podawania” nie bez znaczenia jest trend eko, gdzie
opakowania z tworzyw sztucznych coraz częściej zastępuje się ich ekologicznymi odpowiednikami,
a do obsługi cateringowej chętniej wykorzystuje się szklane opakowania. W wyniku postępu
technologicznego do obsługi cateringowej coraz chętniej sięga się także po opakowania jadalne, gdzie
niewątpliwą zaletą jest możliwość tworzenia tychże opakowań z surowców powszechnie dostępnych
i tanich. Prognozuje się, że w obliczu niezwykle rygorystycznych przepisów dotyczących higieny
i bezpieczeństwa żywności, a także z uwagi na światową tendencję do wykorzystywania substancji
naturalnych, to właśnie tego typu opakowania częściowo - lub nawet całkowicie - zastąpią
konwencjonalne opakowania.


MAGAZYN

Nr 168/2017

NA OKŁADCE: Bariści
W ŚRODKU: wywiad z Kurtem Schmidtem, szefem kuchni restauracji 99 w Santiago.


PARTNERZY

Advertisement