NEWS

BARMAŃSKA BATALIA O MEKSYK

Już 21. maja polski finał World Class 2017! Na ostatniej prostej do zdobycia przepustki na światowe zawody rywalizuje 13 najlepszych, polskich barmanów z 5 miast: Warszawy, Krakowa, Gdańska, Łodzi i Osieku (woj. małopolskie). Zwycięzca zmierzy się pod koniec sierpnia w Meksyku z mistrzami sztuki bar

Konkurencję „Fast & Curious” fani sztuki koktajlowej będą mogli śledzić na żywo – w otwartej Rezydencji Koktajlowej World Class: w niedzielę, 21 maja (godz. 13:00 – 17:00), w warszawskiej Villi Foksal.
Wydawnictwo Lonely Planet wskazało Meksyk jako trzecią, po Kubie i Grecji, najbardziej pożądaną destynację turystyczną 2017 roku. Jednak w głosowaniu barmanów z całego świata kraj ten zająłby zapewne pierwsze miejsce – bo właśnie w Meksyku odbędzie się tegoroczny finał konkursu World Class Competition. O złoty bilet na zawody ubiega się 13 polskich barmanów, a ich ostateczne starcie będzie można zobaczyć na żywo – 21 maja w Warszawie.

Polska już po raz trzeci w historii oddeleguje swojego reprezentanta do udziału w najbardziej prestiżowym konkursie barmańskim globu – World Class Competition. Na ostatniej prostej do zdobycia przepustki na światowe zawody rywalizuje 13 najlepszych, polskich barmanów z 5 miast: Warszawy, Krakowa, Gdańska, Łodzi i Osieku (woj. małopolskie). Zwycięzca zmierzy się pod koniec sierpnia w Meksyku z mistrzami sztuki barmańskiej z 60 państw.

W majowym finale krajowych eliminacji do Diageo Reserve World Class Competition na zawodników czekają trzy konkurencje, z których jedna będzie otwarta dla publiczności. Przed uczestnikami challenge degustacyjny, w którym będą musieli rozpoznać nazwy i składniki trzech z 15 klasycznych koktajli. Polski akcent rywalizacji przyniesie konkurencja „The Journey”. Zadaniem barmanów będzie stworzenie receptur na koktajlową podróż z ich kraju pochodzenia – do Meksyku, z przystankiem na łyk ponczu.

Szczególnie widowiskowo zapowiada się klasyczna barmańska konkurencja Against the Clock, czyli na czas – pod hasłem „Fast & Curious”. Zawodnicy staną przed wyzwaniem stworzenia od 3 do 6 koktajli w zaledwie 7 minut, przy czym ocenie podlegać będzie nie tylko sprawność, ale także technika, prezentacja, kreatywność i sam koktajl oraz sposób podejmowania gości.

Konkurencję „Fast & Curious” fani sztuki koktajlowej będą mogli śledzić na żywo – w otwartej Rezydencji Koktajlowej World Class: w niedzielę, 21 maja (godz. 13:00 – 17:00), w warszawskiej Villi Foksal.


MAGAZYN

Nr 174/2018

NA OKŁADCE: Marcin Koch, właściciel Bazaru Kocha i Talerzyków.
W ŚRODKU: wywiad z Philippem'em Mille, szefem kuchni restauracji Le Parc w zamku Les Crayères w Szampanii


PARTNERZY

Advertisement