NEWS

PIERWSZE GAULT&MILLAU TOUR 2017 JUŻ ZA NAMI

12. czerwca w restaracji Signature przyznano cztery nagrody dla najlepszych szefów kuchni regionu Lubelszczyzny i centralnej Polski.

W spotkaniu wzięło udział ponad 150 mistrzów kulinariów z województw mazowieckiego, łódzkiego i Lubelszczyzny. Zgodnie z misją Gault&Millau szefowie kuchni podczas Tour uczą się od siebie nawzajem, wymieniają się doświadczeniem, dyskutują o najnowszych trendach kulinarnych i mają okazję poznać regionalne produkty, wykorzystywane do przygotowania serwowanych dań. 

Głównym punktem programu było wręczenie nagród w pięciu kategoriach:
• Szef Roku – Robert Trzópek, Restauracja Bez Gwiazdek (Warszawa)
• Szef Jutra – Szymon Stach, Quale Restaurant (Łódź)
• Młody Talent – Michał Gniadek, Restauracja Plato (Warszawa)
• Kobieta Szef – nagrody nie przyznano
• Szef Kuchni Tradycyjnej – Wojciech Kilian, Restauracja Signature (Warszawa)
Wszyscy laureaci (bio na ostatniej stronie), po ogłoszeniu wyników, mieli okazję pokazać swój kunszt kulinarny i przygotować dla gości coś specjalnego. Każdy miał dwadzieścia minut na zaprezentowanie swojej popisowej potrawy, korzystając ze specjalnie przygotowanej mobilnej wyspy. Publiczność zebrana wokół niej mogła obserwować cały proces i dopytywać o szczegóły dania. 

fot. Marek Zakrzewski

Krótki opis nagrodzonych Szefów kuchni =>>

Szef ROKU – ROBERT TRZÓPEK, Restauracja Bez Gwiazdek, Warszawa
Pochodzi z Trójmiasta, a swoją pasję do gotowania odkrył już jako dziecko – duży wpływ na jego kulinarne zainteresowania miała babcia, z którą stawiał pierwsze kroki w kuchni.
Nie uznaje niedociągnięć i drogi na skróty. Jako jeden z pierwszych polskich szefów zaczął wprowadzać "kuchnię przyszłości” korzystając z metody sous-vide (fr. w próżni). Doświadczenie zdobywał w legendarnych restauracjach: Le Manoir aux Quat' Saisons
w Oxfordzie, kopenhaskiej Nomie i hiszpańskiej el Bulli. Po powrocie do Polski szefował
w Tamka 43, The Harvest oraz w restauracji hotelu Holiday Inn w Józefowie. Do pracy lubi jeździć komunikacją miejską, a kiedy spełni się już zawodowo, chciałby uczyć w szkołach gastronomicznych. Miłośnik minimalizmu na talerzu. Od listopada 2016 r. jego umiejętności można podziwiać w jego autorskiej restauracji Bez Gwiazdek.
Szef JUTRA – SZYMON STACH, Quale Restaurant, Łódź
Jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia. Jest absolwentem Akademii Molekularnej Jean Bos, chętnie więc korzysta z nowoczesnych technik gotowania. Pracował w łódzkich restauracjach, m.in. w Jak Pragnę Wina i MITMI. W Quale Restaurant wyznaje zasadę, że wszystko co na talerzu, nadaje się do jedzenia, ważny jest każdy element dania.
W swojej kuchni umiejętnie łączy francuskie bogactwo smaku ze skandynawskim minimalizmem.
MŁODY TELENT – MICHAŁ GNIADEK, Restauracja Plato, Warszawa
Jeden z najmłodszych i najbardziej utalentowanych polskich szefów kuchni. Zdobywał doświadczenie u Andrea Camastry w nagrodzonej czterema czapkami Gault&Millau restauracji Senses. Wcześniej pracował w świetnych restauracjach zagranicą, m.in. w Galvin at Windows w londyńskim hotelu Hilton. Od połowy 2016 r. szefuje kuchni restauracji Plato na warszawskim Wilanowie, gdzie proponuje wyjątkowe dania, inspirowane tradycją kuchni europejskiej i egzotyką kuchni azjatyckiej.
Szef KUCHNI TRADYCYJNEJ – WOJCIECH KILIAN, Restauracja Signature, Warszawa
Jedne z najcenniejszych doświadczeń w jego karierze zawodowej to praca z Modestem Amaro w restauracji Amber Room i z Michelem Moranem w Bistro de Paris. Jeździł też po świecie, podpatrując mistrzów m.in. w Wielkiej Brytanii i w słynnej restauracji Saint Jacques French Cuisine w Stanach Zjednoczonych. Najbardziej ceni kuchnię francuską - za subtelność i włoską - za prostotę. W restauracji Signature, nagrodzonej przez Gault&Millau dwiema czapkami, prezentuje autorską koncepcję kuchni polskiej, bazującej na sprawdzonej żywności od polskich producentów. Jego filozofia, to świadome gotowanie, bez chemii, i serwowanie po prostu dobrego jedzenia - sezonowego i najzdrowszego, jakie można podać.

Jednym z partnerów tegorocznej edycji jest MAKRO Polska. Sieć hurtowni na swoim stanowisku zaprezentowała najnowsze trendy w świecie kulinariów i gastronomii takie, jak: narracyjność jedzenia, prospołeczność restauracji czy korzystanie z dóbr pola i łąki. Trendy ilustrowały produkty z oferty MAKRO: ser koryciński, kminek, rukiew  wodna, kwiaty jadalne, a także chipsy przygotowane specjalnie na tę okazję m.in. z jarmużu i batatów. Więcej informacji goście mogli czerpać z „Trend Booków” wydanych przez MAKRO Polska z myślą o klientach z branży gastronomiczne


MACIEJ KOBYLAŃSKI DOŁĄCZYŁ DO FINALISTÓW KULINARNEGO PUCHARU POLSKI 2017

W piątek, 9 czerwca br. w Pałacu Tłokinia, odbył się kolejny konkurs nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski - Wielkopolski Kucharz Roku - konkurs im. Rafała Jelewskiego.

Do rywalizacji stanęło dwunastu kucharzy. W tym roku zadaniem konkursowym było przygotowanie dania, w którym obowiązkowymi składnikami były: gęsina – dowolny element, podroby z gęsi - dowolny element, kolorowa fasolka, rabarbar. Uczestników konkursu oceniało profesjonalne Jury w składzie: Marcin Budynek – Przewodniczący Jury oraz Julia Komp -  najmłodsza szefowa kuchni odznaczona gwiazdką Michelin, Magdalena Ossowska, Marcin Szukaj, Paweł Oszczyk i Paweł Rozmiarek - jedyny w historii dwukrotny zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski.


Najwyższe noty za przygotowane danie otrzymał Maciej Kobylański z hotelu Dwór Stary Chotów. Zwycięzca otrzymał tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2017, liczne nagrody, a przede wszystkim nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2017. Na kolejnych miejscach uplasowali się: Dawid Bielawski - Hotel Edison Restauracja LUMIÈRE - Baranowo (miejsce II) oraz  Bartosz Fabiś z PURO Hotels NIFTY No.20 w  Poznaniu (miejsce III).

Więcej informacji o KPP na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny. Zapraszamy również
na nasz kanał filmowy na Youtube.


RUSZYŁA SPRZEDAŻ BILETÓW NA KINO KULINARNE NA FESTIWALU TRANSATLANTYK

Kino Kulinarne na Transatlantyku to dokumenty i filmy fabularne o tematyce około kulinarnej, poświęcone żywności, ale też odkrywające tajemnice produkcji wina. 7 edycja odędzie się w dniach 15-19 lipca w Łodzi.

Nad filmowym programem Kina Kulinarnego od pierwszej odsłony sekcji czuwa Thomas Struck, twórca i wieloletni kurator berlińskiego cyklu, a szefami kuchni byli do tej pory m.in. Wojciech Modest Amaro, Martin Gimenez Castro, Aleksander Baron czy Maciej Rosiński. Tegoroczna edycja odbędzie się od soboty, 15 lipca do środy, 19 lipca podczas 7. edycji Transatlantyk Festival w Łodzi.
 
- Kino Kulinarne jest dla nas elementem filozofii życia. To nie tylko pokazanie filmu i ugotowanie kolacji nim inspirowanej. To powrót do jedzenia archaicznego, w dobrym tego słowa znaczeniu, do żywności wolnej od chemii i GMO, do jedzenia, które jest też powodem do spotkania bez pośpiechu - mówi Dyrektor Transatlantyk Festivalu, Jan A.P. Kaczmarek. Przez prezentację starannie wyselekcjonowanych obrazów inspirujemy widzów i zachęcamy do szukania z nami pasji - tak w kinie, jak i na talerzu.
 
Z przyjemnością prezentujemy sześciu znakomitych Szefów Kuchni, którzy zadbają o podniebienia widzów podczas festiwalowych kolacji:
Wojciech Modest Amaro - jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy, właściciel wyróżnionej gwiazdką Michelin Atelier Amaro, juror w telewizyjnym programie Top Chef i prowadzący polską edycję Hell’s Kitchen. Znany z kreowania polskich smaków w zupełnie nowych odsłonach. Pasjami analizuje stare polskie przepisy, by znaleźć genezę konkretnego smaku i sposób na to, jak przedstawić go na nowo.
 
Katarzyna Daniłowicz - Szef Kuchni restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu, Kobieta Szef przewodnika Gault&Millau 2017. Ukończyła architekturę, ale postawiła na swoją życiową pasję, jaką jest gotowanie. W wywiadach przyznaje, że już w liceum każdą wolną chwilę poświęcała na szkolenie swoich kucharskich umiejętności. Motywem przewodnim tegorocznej edycji Transatlantyk Festival jest Siła Kobiety. Katarzyny Daniłowicz, pierwszej polskiej zwyciężczyni Top Chefa, nie mogło zabraknąć, w tegorocznym programie Kina Kulinarnego!
 
Robert Skubisz - Szef Kuchni warszawskiej Amber Room. Wyznawca idei slow food, niestrudzony propagator kuchni lokalnej i sezonowej, który szlify zdobywał na stażach w znakomitych londyńskich restauracjach, m.in. Alain Dusasse w ekskluzywnym hotelu Dorchester. Sebastian Krauzowicz - Szef Kuchni restauracji Sfera w Toruniu, dwukrotny medalista prestiżowej Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie, brązowy medalista Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. Już jako 25-latek został Szefem Kuchni w restauracji Orkanówka (Nowy Targ). W kuchni stawia na proste produkty, wyznając zasadę, że dobre danie musi zostać zawsze tak samo wykonane.
 
Tomasz Purol - zwycięzca 5. edycji Top Chef, Szef Kuchni Blow Up 5050 Hall w Poznaniu. Uwielbia tworzyć dania z rzadkich rodzajów warzyw, a efektem tej pasji jest autorska książka "Warzywniak. Zapomniane smaki", w której zachęca czytelników do kuchennych, warzywnych eksperymentów.
 
Mariusz Pieterwas - właściciel gdyńskiej Restauracji Pieterwas - Krew i Woda. Stawia na tzw. otwartą kuchnię, w której klient może na własne oczy oglądać przygotowywaną dla niego potrawę. Jako mieszkaniec Trójmiasta szczególnie lubi tworzyć dania z ryb i owoców morza. Każdy z Szefów zaprezentuje autorskie menu, które będzie rozwinięciem pokazu filmowego. Kolacje odbędą się w klimatycznej przestrzeni Hali Maszyn, w EC1 Łódź.
 
Wszystkie projekcje filmowe odbędą się w Multikino: Silver Screen w Łodzi o godzinie 18.30. Organizator zapewnia transport na miejsce kolacji.
 
Bilety na seanse Kina Kulinarnego są już dostępne na stronie kulinarne.transatlantyk.org.
Cena pojedynczej wejściówki (seans + kolacja autorska + transport) wynosi 200 zł
 

MAGAZYN

Nr 166/2017

NA OKŁADCE: Restaurator Piotr Popiński.
W ŚRODKU: wywiad z Henrym McGovernem, założycielem firmy AmRest, prowadzącej ponad 1200 restauracji w 13 krajach świata


PARTNERZY

Advertisement