NEWS

PRIMERBA CUP 2017 NIE ODBĘDZIE SIĘ

Unilever Food Solutions nie wycofuje się z wspierania konkursów, jednak zmienia formułę organizowanych przez siebie konkursów kulinarnych.

O szczegółach będziemy informować wkrótce. Nadal wspieramy Kulinarny Puchar Polski i inicjatywy Międzynarodowych Targów Poznańskich w zakresie targów Polagra GASTRO. Dziękujemy wszystkim uczestnikom i jurorom, biorącym udział w poprzednich edycjach. Do zobaczenia podczas realizacji kolejnych kulinarnych przedsięwzięć!

Za wieloletnie wsparcie dziękujemy także naszym sponsorom, firmom Vivamix - Kitchen Aid, EVA –TEC, Grapil oraz patronom medialnym papaja.pl, Poradnik Restauratora i Food Service.

Konkurs „Primerba Cup” to konkurs dla profesjonalistów branży gastronomicznej, który od 2006r. zyskał uznanie w środowisku gastronomicznym i wszedł do kanonu najważniejszych konkursów kulinarnych w naszym kraju. Nazwa konkursu nawiązuje do linii produktów dla profesjonalistów, „Primerba Knorr Professional”.

 


NOC RESTAURACJI - SMAKI GDAŃSKA. TASTING EDITION

Już po raz piąty restauracje z Gdańska wezma udział w Nocy Restauracji. Tegoroczna edycja odbędzie się 6 lipca i będzie prezentowała Smaki Gdańska.

Noc Restauracji 2017 zaskoczy nas zmianą formuły - Udział w niej wezmą wyłącznie lokale certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska, realizowanym przez Miasto Gdańsk. Każdy z nich przygotuje specjalne menu degustacyjne składające się z pięciu dań, które wspólnie stanowić będą interpretację gdańskich smaków. W tę jedyną noc restauracje zaoferują specjalne ceny, od 75 zł za zestaw.

Nocni smakosze spróbują między innymi wyjątkowych, doskonałych jakościowo dań, objętych certyfikatem Smaki Gdańska.

- Noc Restauracji to akcja, która w tym roku wypromować ma Smaki Gdańska, będące odpowiedzią na oczekiwania mieszkańców i turystów. Nasze działanie ma na celu wzmocnienie oryginalnej oferty kulinarnej miasta. Chcemy, żeby Gdańsk kojarzył się nie tylko z miastem atrakcyjnym turystycznie i dobrym do mieszkania, staramy się, aby stał się synonimem kuchni najwyższych lotów, czerpiącej z kultury i tradycji. Zależy nam na tym, by Gdańsk jako pierwsze miasto w Polsce, zaproponował jakościową ofertę kulinarną, opartą o lokalną tradycję i składniki, stanowiącą magnes dla turystów i urozmaicenie dla mieszkańców – mówi Anna Zbierska zastępca dyrektora Wydziału Promocji i Komunikacji Społecznej Miasta Gdańsk.
Menu przygotowane przez restauracje będą autorską wizją Smaków Gdańska opracowaną przez najlepszych szefów kuchni, którzy podczas tej wyjątkowej nocy opowiedzą gościom o swoich kulinarnych inspiracjach.
Swoje propozycje menu przygotowały już:
RESTAURACJA MERCATO w Hotelu Hilton w Gdańsku
Amuse Bouche
Przystawka / zupa
Chłodnik z buraka/ marynowany jesiotr/ sorbet ze szczawiu
Przystawka
„Pijana Koza”/ tatar z pomidora/ rzodkiewka/ pszenica
Danie główne
Pierogi/ twaróg/ ziemniak/ koperek
Danie główne
Turbot/ puree ze szpinaku/ cukinia/ szparagi
Pre-dessert
Jagoda/ fasola tonka/ biała czekolada

Cena menu degustacyjnego: 119 pln

RESTAURACJA PAPIEROOVKA
Amous Bouch
( niespodzianka Szefa Kuchni)
Przystawka zimna
Śledź marynowany w soku z buraka z jabłkiem w żubrówce
Zupa
Krem z szyjek rakowych z pudrem z kindziuka
Danie główne
Filet z kaczki z demi glass jabłkowym z kaszą pęczak i puree z kapusty czerwonej
Deser
Lody rabarbarowe z anyżem i wanilią

Cena menu degustacyjnego: 75 pln

Hubert Gonera, organizator przedsięwzięcia mówi: „Wyjście do restauracji podczas Nocy Restauracji – Smaki Gdańska to przeżycie, które porównać można do wyjścia na dobry koncert, do opery czy do teatru. W każdym lokalu na gości czekać będzie niebanalne przeżycie kulinarne, skomponowane wokół Smaków Gdańska. Warto na taką wizytę zarezerwować co najmniej dwie godziny i zadbać o pusty żołądek”.
W tegorocznej imprezie wezmą udział tylko te restauracje, które zakończyły proces certyfikacji z oceną pozytywną i dały się poznać jako prawdziwi ambasadorzy gdańskiej kuchni: Eliksir, Magiel, Mercato, Papieroovka, Winne Grono, Zafishowani, Kubicki, Otwarta, Niepokorni, Szafarnia 10. Wszystkie informacje o restauracjach oraz menu degustacyjnych i cenach znaleźć można na stronie internetowej www.nocrestauracji.pl.
Przypomnijmy, że Smaki Gdańska to selekcja dań i restauracji, które pozwalają poznać tradycję
i bogactwo kulinarne Gdańska. Inicjatywa zapoczątkowana w 2016 roku skupia lokale, które
w swoim menu wykorzystują lokalne i dobre jakościowo, regionalne składniki oraz interpretują gdańską tradycję kulinarną. Restauracje i kawiarnie biorące udział w tegorocznej akcji przeszły w maju br. szczegółowy proces certyfikacyjny. Lokale skupione wokół Smaków Gdańska posiadają w swoim menu unikalne potrawy sygnowane logo projektu: od przystawek poprzez zupy, dania główne, aż po desery.
Szczegóły projektu Smaków Gdańska znaleźć można na stronie internetowej www.gdansk.pl/smakigdanska oraz fanpage’u www.facebook.com/smakigdanska.


PIERWSZE GAULT&MILLAU TOUR 2017 JUŻ ZA NAMI

12. czerwca w restaracji Signature przyznano cztery nagrody dla najlepszych szefów kuchni regionu Lubelszczyzny i centralnej Polski.

W spotkaniu wzięło udział ponad 150 mistrzów kulinariów z województw mazowieckiego, łódzkiego i Lubelszczyzny. Zgodnie z misją Gault&Millau szefowie kuchni podczas Tour uczą się od siebie nawzajem, wymieniają się doświadczeniem, dyskutują o najnowszych trendach kulinarnych i mają okazję poznać regionalne produkty, wykorzystywane do przygotowania serwowanych dań. 

Głównym punktem programu było wręczenie nagród w pięciu kategoriach:
• Szef Roku – Robert Trzópek, Restauracja Bez Gwiazdek (Warszawa)
• Szef Jutra – Szymon Stach, Quale Restaurant (Łódź)
• Młody Talent – Michał Gniadek, Restauracja Plato (Warszawa)
• Kobieta Szef – nagrody nie przyznano
• Szef Kuchni Tradycyjnej – Wojciech Kilian, Restauracja Signature (Warszawa)
Wszyscy laureaci (bio na ostatniej stronie), po ogłoszeniu wyników, mieli okazję pokazać swój kunszt kulinarny i przygotować dla gości coś specjalnego. Każdy miał dwadzieścia minut na zaprezentowanie swojej popisowej potrawy, korzystając ze specjalnie przygotowanej mobilnej wyspy. Publiczność zebrana wokół niej mogła obserwować cały proces i dopytywać o szczegóły dania. 

fot. Marek Zakrzewski

Krótki opis nagrodzonych Szefów kuchni =>>

Szef ROKU – ROBERT TRZÓPEK, Restauracja Bez Gwiazdek, Warszawa
Pochodzi z Trójmiasta, a swoją pasję do gotowania odkrył już jako dziecko – duży wpływ na jego kulinarne zainteresowania miała babcia, z którą stawiał pierwsze kroki w kuchni.
Nie uznaje niedociągnięć i drogi na skróty. Jako jeden z pierwszych polskich szefów zaczął wprowadzać "kuchnię przyszłości” korzystając z metody sous-vide (fr. w próżni). Doświadczenie zdobywał w legendarnych restauracjach: Le Manoir aux Quat' Saisons
w Oxfordzie, kopenhaskiej Nomie i hiszpańskiej el Bulli. Po powrocie do Polski szefował
w Tamka 43, The Harvest oraz w restauracji hotelu Holiday Inn w Józefowie. Do pracy lubi jeździć komunikacją miejską, a kiedy spełni się już zawodowo, chciałby uczyć w szkołach gastronomicznych. Miłośnik minimalizmu na talerzu. Od listopada 2016 r. jego umiejętności można podziwiać w jego autorskiej restauracji Bez Gwiazdek.
Szef JUTRA – SZYMON STACH, Quale Restaurant, Łódź
Jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia. Jest absolwentem Akademii Molekularnej Jean Bos, chętnie więc korzysta z nowoczesnych technik gotowania. Pracował w łódzkich restauracjach, m.in. w Jak Pragnę Wina i MITMI. W Quale Restaurant wyznaje zasadę, że wszystko co na talerzu, nadaje się do jedzenia, ważny jest każdy element dania.
W swojej kuchni umiejętnie łączy francuskie bogactwo smaku ze skandynawskim minimalizmem.
MŁODY TELENT – MICHAŁ GNIADEK, Restauracja Plato, Warszawa
Jeden z najmłodszych i najbardziej utalentowanych polskich szefów kuchni. Zdobywał doświadczenie u Andrea Camastry w nagrodzonej czterema czapkami Gault&Millau restauracji Senses. Wcześniej pracował w świetnych restauracjach zagranicą, m.in. w Galvin at Windows w londyńskim hotelu Hilton. Od połowy 2016 r. szefuje kuchni restauracji Plato na warszawskim Wilanowie, gdzie proponuje wyjątkowe dania, inspirowane tradycją kuchni europejskiej i egzotyką kuchni azjatyckiej.
Szef KUCHNI TRADYCYJNEJ – WOJCIECH KILIAN, Restauracja Signature, Warszawa
Jedne z najcenniejszych doświadczeń w jego karierze zawodowej to praca z Modestem Amaro w restauracji Amber Room i z Michelem Moranem w Bistro de Paris. Jeździł też po świecie, podpatrując mistrzów m.in. w Wielkiej Brytanii i w słynnej restauracji Saint Jacques French Cuisine w Stanach Zjednoczonych. Najbardziej ceni kuchnię francuską - za subtelność i włoską - za prostotę. W restauracji Signature, nagrodzonej przez Gault&Millau dwiema czapkami, prezentuje autorską koncepcję kuchni polskiej, bazującej na sprawdzonej żywności od polskich producentów. Jego filozofia, to świadome gotowanie, bez chemii, i serwowanie po prostu dobrego jedzenia - sezonowego i najzdrowszego, jakie można podać.

Jednym z partnerów tegorocznej edycji jest MAKRO Polska. Sieć hurtowni na swoim stanowisku zaprezentowała najnowsze trendy w świecie kulinariów i gastronomii takie, jak: narracyjność jedzenia, prospołeczność restauracji czy korzystanie z dóbr pola i łąki. Trendy ilustrowały produkty z oferty MAKRO: ser koryciński, kminek, rukiew  wodna, kwiaty jadalne, a także chipsy przygotowane specjalnie na tę okazję m.in. z jarmużu i batatów. Więcej informacji goście mogli czerpać z „Trend Booków” wydanych przez MAKRO Polska z myślą o klientach z branży gastronomiczne


MAGAZYN

Nr 170/2017

NA OKŁADCE: Młoda krew poznańskiej gastronomii, Krzysztof Łapawa
W ŚRODKU: rozmowa z Jonathanem Knightem i Nickiem Shapirą z Jamie Oliver Restaurant Group.


PARTNERZY

Advertisement