NEWS

FESTIWAL LODÓW RZEMIEŚLNICZYCH

Już w niedzielę 6 sierpnia w klubie ISKRA przy polu Mokotowskim odbędzie się jedyny w swoim rodzaju Festiwal Lodów Rzemieślniczych.

Ogródek Iskry zapełni się mnóstwem lodowych deserów o najróżniejszych smakach i rodzajach. Będą to lody rzemieślnicze, które produkowane są w małych zakładach rodzinnych. Lata tradycji, specjalna receptura, tylko naturalne składniki, sprawiają że lody mają niepowtarzalny smak. Podczas Festiwalu będą do spróbowania lody gałkowane, szpatułkowe, tajskie, z wykorzystaniem śniegu, w waflach czy w kubeczkach. Będą lody wegańskie, mleczne, sorbetowe z najróżniejszymi dodatkami, polewami i syropami. Każdy znajdzie coś dla siebie pośród setki smaków! Będzie opcja na miejscu i na wynos.


Wstęp wolny.
Można przychodzić ze zwierzętami, można przyjeżdżać rowerem.
Kiedy: 6 sierpnia, godz. 12-19.
gdzie: Iskra Pole Mokotowskie ul. Wawelska 5
fb: https://www.facebook.com/events/839976789500345/


UJAWNIAMY TERMINY KOLEJNYCH GAULT MILLAU TOURS

Najbliższe wydarzenia odbędą się w Krakowie oraz Sopocie

Ponad 150 szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska spotka się
4 września 2017 r. w Krakowie. A w Sopocie, 18 września br., Gault&Millau będzie gościć
najlepszych kucharzy z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia. Podczas tych
dwóch spotkań regionalnych zostaną także wręczone nagrody dla najlepszych szefów kuchni
w pięciu kategoriach.


Na spotkania zapraszani są szefowie kuchni, reprezentujący restauracje, które znalazły się w ostatniej
edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2017. Wśród zaproszonych są też restauracje, które
inspektorzy Gault&Millau wizytowali w tym roku i które mają szansę znaleźć się w przewodniku na
rok 2018. Samo zaproszenie na Tour jest już dla szefów kuchni wyróżnieniem i dowodem uznania.
Podczas dwóch ostatnich w tym roku regionalnych wydarzeń będą przyznane nagrody dla
najlepszych szefów w pięciu kategoriach:
- Szef Roku
- Szef Jutra
- Młody Talent
- Kobieta Szef
- Szef Kuchni Tradycyjnej
Każdy z nagrodzonych szefów zaprezentuje swoje popisowe danie, inspirowane produktami
tegorocznych partnerów Gault&Millau.


Misją marki Gault&Millau i jednocześnie ideą Gault&Millau Tour jest stałe i kompleksowe
podnoszenie poziomu kulinarnego w naszym kraju. Zależy nam, by w ten sposób integrować
środowisko gastronomiczne w Polsce oraz tworzyć płaszczyznę do wymiany wiedzy i doświadczeń
dających nowe perspektywy. Bardzo ważne jest dla nas również zwrócenie uwagi na unikalny
charakter kultury i tradycji danego regionu, poprzez jego kuchnię i regionalne produkty, które
wykorzystują zaproszeni szefowie.


Więcej informacji o nadchodzących spotkaniach regionalnych na profilu Gault&Millau Polska na
Facebooku: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/


Szczegóły dotyczące miejsc i przebiegu spotkań podamy w drugiej połowie sierpnia. Jesteśmy też do
Państwa dyspozycji w razie jakichkolwiek pytań.


RUSZYŁY REZERWACJE NA FESTIWAL FINE DINING WEEK

Od 25 sierpnia do 3 września odbędzie się trzecia edycja Fine Dining Week. Popisowe, pięciodaniowe menu w pięknej oprawie goście skosztują w festiwalowej cenie 119 złotych. Właśnie ruszyły rezerwacje na stronie www.FineDiningWeek.pl.

Po sukcesie poprzedniej edycji festiwalu szykuje się kolejna okazja na wielozmysłowe doświadczenie w najwybitniejszych restauracjach w Warszawie. Wyjątkowe doznanie smaków i aromatów czeka na gości w festiwalowej cenie 119 złotych, która obejmuje 5 popisowych dań wybitnych szefów kuchni.

Festiwal Fine Dining Week jest okazją na poznanie świata bezkompromisowej jakości, eksperckiej tradycji i odwagi w nowoczesnym kreowaniu trendów. Podczas festiwalu goście będą mogli przekonać się, że najwyższej próby sztuka restauracyjna to znacznie więcej niż kulinarne rzemiosło. Paweł Światczyński, założyciel i pomysłodawca Festiwalu Fine Dining Week uzasadnia powołanie do życia idei: Festiwal ma za zadanie uświadomić i wyjaśnić, czym fine dining rzeczywiście jest. Chcemy pokazać gościom, czym jest sztuka restauracyjna najwyższej próby, dlatego w ostatnim tygodniu sierpnia najlepsze restauracje w stolicy zaserwują gościom pięć dań, które na długo zapiszą się w ich pamięci.

Na kulturę fine dining składają się: jakość gourmet, ekskluzywność, lokalność, świeżość, kulinarna sztuka kompozycji smaków oraz mistrzostwo w kreowaniu wielozmysłowego doświadczenia dla najbardziej wymagających gości. Rafał Hreczaniuk, szef kuchni w restauracji Dyletanci, dodaje: Jakość gourmet w kuchni fine dining to dobry, z najwyższej półki, często trudny do zdobycia produkt. Jego wysoka cena wynika z nietuzinkowej obróbki oraz włożonych w przygotowanie nakładów pracy. Inne cechy tej kuchni, jak lokalność czy sezonowość, to jedyny sposób na świeżość produktów. Efekty wynikają z doświadczenia szefa i jego kreatywności – to ciągła zabawa ze strukturą, konsystencją i zmysłowym odbiorem gości restauracji.

Właśnie ruszyły rezerwacje na stronie www.FineDiningWeek.pl. Najbardziej atrakcyjne stoliki znikają z reguły w ciągu pierwszych 24 godzin, dlatego warto pamiętać o możliwości wcześniejszej rezerwacji. Lista potwierdzonych restauracji obejmuje między innymi: Amber Room, Dyletantów, Zielonego Niedźwiedzia, Belvedere, czy Brasserie Warszawską.

Świadomość, czym jest fine dining, wciąż dopiero rośnie w Polsce. Festiwal służy więc przede wszystkim pokazaniu gościom, czym jest sztuka restauracyjna najwyższej próby. Mają oni okazję na pełne, samodzielne doświadczenie fine diningu, by dzięki temu zrozumieć, na czym naprawdę polega jego luksusowość.

 

RSVP: www.FineDiningWeek.pl

Otwarcie rezerwacji: 26.07.2017r.

Dresscode: Smart casual+

Czas: 25 sierpnia – 3 września 2017

Miejsce: Warszawa

 

Pięciodaniowe doświadczenie restauracyjne w festiwalowej cenie 119 zł!

Podano do stołu!

 


MAGAZYN

Nr 170/2017

NA OKŁADCE: Młoda krew poznańskiej gastronomii, Krzysztof Łapawa
W ŚRODKU: rozmowa z Jonathanem Knightem i Nickiem Shapirą z Jamie Oliver Restaurant Group.


PARTNERZY

Advertisement