NEWS

WITEK IWAŃSKI SZKOLI KOLEJNE MŁODE TALENTY

Michał Socha i Maciej Małecki to dwaj uczniowie z Warszawy, którzy - dzięki programowi Szef dla Młodych Talentów - mogli rozwijać swoje kulinarne umiejętności w restauracji Aruana w Hotelu Narvil Conference & Spa w Serocku.

Jak zgodnie twierdzą – gotowanie w takim obiekcie i w jednej kuchni ramię w ramię z tak znakomitym szefem było dla nich niezwykle cennym i rozwijającym doświadczeniem. Dla Maćka praca w hotelowej kuchni była nowością. Jak sam przyznaje, na początku przeraził go ogrom budynku – kilkanaście chłodni i dwie kuchnie. Jednak szybko odnalazł się zarówno w miejscu pracy, jak i w ekipie kucharzy. W szczególności docenia zaangażowanie szefa kuchni: Witek Iwański nie wydaje tylko poleceń innym, bardzo ciężko pracuje i gotuje razem z zespołem. Z kolei Michał dodaje, że bardzo dużo nauczył się nie tylko od szefa kuchni, ale i innych kucharzy: Cała ekipa była niezwykle pomocna i chętnie dzieliła się swoim doświadczeniem. Mogliśmy uczyć się tutaj najbardziej aktualnych i nowoczesnych technik oraz obcować z nowym, używanym w najlepszych restauracjach sprzętem.
Michał przyznaje, że już od dzieciństwa wiedział, że chce być kucharzem.

Na co dzień uwielbia eksperymentować – znajduje przepisy w gazetach i czasopismach, a potem je udoskonala, metodą prób i błędów tworząc nowe potrawy. Twierdzi, że do gotowania są potrzebne nie tylko umiejętności, ale i pasja: Nie ma co ukrywać – to praca w ciężkich warunkach, jest gorąco i wilgotno, a godziny pracy są długie, ale ja to uwielbiam. Z kolei dla Maćka na co dzień największą motywacją i inspiracją jest jego narzeczona która gustuje w tajskiej kuchni. To dzięki niej specjalnością młodego kucharza stały się ostre potrawy i dania jednogarnkowe.
Staż w restauracji Aruana był dla młodych kucharzy także szansą na poznanie nowych smaków. Dla Maćka nowością był kwaśny i świeży w smaku hibiskus, kiszony niedźwiedzi czosnek czy fermentowane pomidory. Z kolei Michał najlepiej wspomina deser przygotowywany przez szefa – rabarbar z czereśnią i czarnym bzem oraz nietypowe chipsy ze skóry z kurczaka. W Aruanie mogłem pracować z nieznanymi mi dotąd produktami, m.in. dziką kaczką. Nauczyłem się także nowych sposobów układania dań na talerzach, których nie widziałem nigdy wcześniej w Polsce – opowiada Michał.
Witek Iwański przyznaje, że chłopcy pozytywnie zaskoczyli go swoim doświadczeniem: Maciek i Michał są profesjonalistami, mają na swoim koncie już kilka lat pracy w prestiżowych restauracjach. Cechuje ich estetyka kulinarna, wiedzą, jak powinno wyglądać stanowisko pracy, szybko się uczą. – mówi o swoich wrażeniach ze staży. I dodaje: W edukacji młodych talentów najważniejsze jest wyznaczenie im kierunku – pokazanie, w jakich restauracjach jest najlepszy poziom, gdzie najbardziej dba się o produkty, wykorzystuje się rzetelne techniki kulinarne i nie idzie się na skróty. Właśnie takim szefem kuchni stara się być on sam.

Szef dla Młodych Talentów to jedyny tego typu program edukacyjny w Polsce, skierowany do uczniów szkół gastronomicznych i młodych kucharzy, którzy zdobywają pierwsze doświadczenia w karierze. W ramach programu MAKRO Polska organizuje co miesiąc Miksery Kulinarne – bezpłatne spotkania edukacyjne, podczas których odbywają się pokazy kulinarne wybitnych szefów kuchni i prelekcje wyjątkowych postaci w świecie gastronomii. Na zdobywców najlepszych wyników w quizach sprawdzających wiedzę na Mikserach czekają staże w prestiżowych polskich restauracjach.


MARKETINGOWCY NAJCHĘTNIEJ CZYTAJĄ "MEDIA & MARKETING POLSKA"

Z radością informujemy, że magazyn Media i Marketing Polska (MMP) oraz Serwis Internetowy MMP24 zostały bardzo wysoko ocenione przez wszystkich uczestników rynku reklamowego w badaniu popularności mediów przeprowadzonym przez blogerów ze ScreenLovers.

Pracownicy domów mediowych, biur reklamy i reklamodawcy wskazywali z jakich źródeł informacji
i jak często korzystają oraz oceniali, które z nich są najbardziej merytoryczne i wiarygodne.  

Jak pokazują wyniki badania niemal połowa pracowników domów mediowych regularnie czyta magazyn Media i Marketing Polska, a 59% uznaje nasze pismo i nasz serwis internetowy za najbardziej wiarygodne źródła informacji i to nie tylko tych branżowych! To daje nam pierwsze miejsce w Polsce pod względem jakości merytorycznej publikowanych tekstów. Ponadto 9 na 10 respondentów w tej kategorii prenumeruje serwis internetowy MMP24.

Z przyjemnością odnotowujemy również fakt, że jedna czwarta pracowników biur reklamy czyta regularnie nasze pismo, a 69% respondentów w tej grupie doceniło jakość merytoryczną prezentowanych materiałów.  

Natomiast specjaliści, którzy na co dzień zlecają emisję reklam, najchętniej ze wszystkich badanych grup sięgają po prasę drukowaną i najczęściej wybierają właśnie magazyn Media i Marketing Polska. Co równie ważne nasi redakcyjni koledzy z Media i Marketing Polska – Piotr Machul i Maciej Florek znaleźli się wśród szczególnie cenionych dziennikarzy piszących o rynku mediów/reklamy.

Bardzo dziękujemy wszystkim uczestnikom badania za oddane na nas głosy, a ScreenLovers za wnikliwą analizę rynku.

Więcej informacji o samym badaniu na http://screenlovers.pl/


ZNAMY JUŻ WSZYSTKICH FINALISTÓW KULINARNEGO PUCHARU POLSKI 2017

Już 27 września poznamy najlepszy duet kucharzy, czyli zwycięzców Kulinarnego Pucharu Polski. Kto wystąpi w wielkim finale?

Kwalifikacje do Kulinarnego Pucharu Polski trwały przez cały roku. Rozpoczęły się we wrześniu konkursem Primerba Cup, który miał miejsce podczas targów Polagra Gastro 2016 w Poznaniu, 

a zakończyły w sierpniu, w Ustroniu, Międzynarodowymi Mistrzostwami w Podawaniu Baraniny.
W sumie, przyznano 10 nominacji do finału Kulinarnego Pucharu Polski. W tegorocznej edycji KPP wystąpią laureaci ubiegłorocznej edycji konkursu, którzy będą bronić tytułu.

Oto lista finalistów Kulinarnego Pucharu Polski 2017:

Łukasz Daszyński z restauracji w Pałacu Mierzęcin i Klaudia Jankowska, zwycięzcy Primerba Cup 2016
Paweł Salamon z Hotelu Smolarnia i Maciej Pisarek – zwycięzcy Kulinarnego Pucharu Polski 2016
Paweł Kubera i Kajetan Świokła z restauracji w hotelu DeSilva w Poznaniu, zwycięzcy 5. edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów
Dawid Konior i Bartosz Puchałka z Restauracji Pastamore 8 w Bielsku-Białej, zwycięzcy 6. edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich
Bartosz Peter i Rafał Kudliński z hotelu Copernicus w Toruniu, zwycięzcy Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L'Art de la Cuisine Martell 2017
Paweł Spodzieja z Hotel HP Park w Poznaniu – zwycięzca 14. edycja Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych i Maciej Owsiany
Piotr Huszcz i Łukasz Boreczek z Hotelu Restauracji Piano w Lublinie, zwycięzcy 9. Edycji konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś
Maciej Kobylański z hotelu Dwór Stary Chotów, zwycięzca 4. edycji Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku oraz Igor Praczyński
Dominik Karpik i Magda Stolc z Restauracji Mercato Hilton w Gdańsku, zwycięzcy 3. edycji Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej – 3. edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej
Grzegorz Adamarek i Michał Łakomy z Hotelu Blue Diamond, zwycięzcy 4. edycji konkursu Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro
Emil Klimas i Dawid Feist z Restauracji Cucina w Poznaniu, zwycięzcy 12. edycji Międzynarodowych Mistrzostw w Podawaniu Baraniny.
Zakwalifikowani uczestnicy, podczas KPP, będą musieli wykazać się w trzech konkurencjach przygotowując przystawkę, danie główne oraz deser. Oceniać ich będzie międzynarodowe Jury. Szczegółowe informacje na temat finalistów KPP 2017 będziemy prezentować od 25 sierpnia na www.kpp.mtp.pl oraz profilu Facebook konkursu.

Kulinarny Puchar Polski odbędzie się w dn. 26-27 września br. podczas targów Polagra Gastro/Invest Hotel w Poznaniu. Zachęcamy do kibicowania najlepszym kucharzom!

Więcej informacji o KPP na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny. Zapraszamy również
na nasz kanał filmowy na Youtube.


MAGAZYN

Nr 167/2017

NA OKŁADCE: Pałac Mierzęcin
W ŚRODKU: wywiad z Andrew Wongiem, szefem kuchni chińskiej restauracji A Wong w Londynie


PARTNERZY

Advertisement