NEWS

NOWE RESTAURACJE Z GWIAZDKAMI

2 października ukazała się najnowsza edycja przewodnika Michelin obejmująca Wielką Brytanię i Irlandię. The Araki w Mayfair w Londynie jest najnowszą trzygwiazdkową restauracją w regionie.

Restauracja, która ma jedynie 10 miejsc i serwuje zestaw sushi okamase do 2016 utrzymywała 2 gwiazdki, a w tym roku dołączyła do elitarnej grupy restauracji z najwyższą notą. The Araki to pierwsza japońska restauracja w tej części Europy, która otrzymała to wyróżnienie.

Z kolei Claude Bosi, po zamknięciu restauracji Hibiscus w 2016 roku, otrzymał od razu aż dwie gwiazdki dla nowej restauracji Bibendum, a nowa restauracja Phila Howarda, Elystan Street dostał jedną gwiazdkę. Takie samo wyróżnienie powedrowało do pierwszej restauracji znanej francuskiej szefowej kuchni Anne-Sophie Pic w Wielkiej Brytanii.

W sumie, Wielka Brytania oraz Irlandia mają teraz 5 restauracji trzy-gwiazdkowych, 20 dwu-gwiazdkowych oraz 150 lokali z jedną gwiazdką. Poniżej przestawiamy wszystkie nowe gwiazdkowe restauracje z tej edycji przewodnika.


Nowe restauracje wyróżnione gwiazdkami w 2018 r. :

Trzy gwiazdki:

The Araki (London)


Dwie gwiazdki:

Bibendum (London)


Jedna gwiazdka:

Aquavit

A Wong

Elystan Street

Jamavar

La Dame de Pic

Vineet Bhatia
Rest of England

Clock House

Coworth Park

Lympstone Manor

Moor Hall

Paco Tapas

The Coach

The Dining Room

The Latymer
Scotland

Loch Bay

Wild Honey Inn


JUBILEUSZOWA EDYCJA RESTAURANT WEEK JUŻ 20 PAŹDZIERNIKA

W dniach 20 - 31 października szefowie kuchni ponad 400. restauracji w kraju zaproszą do stołu mieszkańców 30. polskich miast. Zgodnie z ideą Festiwalu będzie to prawdziwa "Okazja do świętowania". Rezerwacje w festiwalowej cenie 49 zł są już dostępne na www.RestaurantWeek.pl

Okazja do świętowania


Festiwal najlepszych Restauracji powraca w jubileuszowym wydaniu. Po raz pierwszy uczestniczące w nim starannie wyselekcjonowane Restauracje spodziewają się ponad 100 tysięcy Gości. Najbliższa edycja Restaurant Week dedykowana jest kulturze świętowania - celebrowania każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi, czy współpracownikami. Kultura wspólnych wyjść do restauracji rozwija się w Polsce bardzo dynamicznie - w ciągu ostatnich 10 lat liczba kelnerskich restauracji w Polsce wzrosła dwukrotnie, a rynek gastronomii niemalże się podwoił. Szybko spada także odsetek Polaków, którzy w ogóle nie jadają na mieście - z niedawnej połowy obywateli naszego kraju, dzisiaj wynosi już tylko 36% (GUS).

Okazji do świętowania jest nieskończenie wiele - od małych i dużych prywatnych sukcesów, przez rożne okazje obyczajowe, aż po poważne zawodowe osiągnięcia. Jednocześnie, liczne publikowane badania pokazują, że jednym z najważniejszych czynników szczęścia i zdrowia jest właśnie radosny czas spędzony z bliski przy stole. Jak podkreślają organizatorzy: Mamy naprawdę wiele okazji do celebrowania, ale wciąż za mało świętujemy. Od wielkich sukcesów, przez miłość i przyjaźń, aż po najdrobniejsze codzienne sprawy, które nam się udają. Nic tak nie cieszy i nie integruje jak wspólnie spędzony czas przy stole, w magicznym restauracyjnym otoczeniu. Świętujmy razem!

Festiwal Restaurant Week jest cyklicznym ogólnopolskim wydarzeniem prezentującym najlepsze polskie Restauracje. W ciągu zaledwie dwóch i pół roku z weekendowego wydarzenia w stolicy stał się największym kulinarnym wydarzeniem w kraju, w którym udział wzięło już ponad ćwierć miliona Gości w ponad 30 miastach. Najlepsi w kraju Szefowie Kuchni przygotowują każdorazowo trzydaniowe popisowe menu festiwalowe (przystawka, danie główne, deser) w wyjątkowej cenie 49 zł. W jubileuszowej edycji na Gości będzie czekać również niespodzianka pod postacią aperitifu.


WIELKIE OTWARCIE HALI GWARDII, NOWEGO MIEJSCA NA ZAKUPOWEJ I KULINARNEJ MAPIE WARSZAWY: 29 WRZEŚNIA - 1 PAŹDZIERNIKA

Firma CBR Events, nowy operator Hali Gwardii po 125 latach od momentu pierwszego otwarcia obiektu przywraca warszawiakom historyczne miejsce zakupów i rodzinnych spotkań.

Informacja prasowa

Hala Gwardii to połączenie pod jednym dachem tradycyjnego targu z dobrej jakości żywnością i produktami regionalnymi, lokalami gastronomicznymi oraz specjalistycznymi sklepami kulinarnymi. W weekend otwarcia Hala Gwardii powita warszawiaków licznymi atrakcjami kulinarymi i kulturalnymi.

O Hali Gwardii


Koncepcja i oferta nowo otwartej Hali oddaje klimat kultowych obiektów na świecie, które łączą ze sobą rolę targu i miejsca kulturalno-integracyjnego. Są to m.in. lizbońskie Mercado da Ribeira czy Mercado Boqueria w Barcelonie. Projekt architektoniczny nowej hali przygotowała znana i ceniona warszawska pracownia architektoniczna „Bulanda, Mucha – Architekci”.

Hala Gwardii łączy przestrzeń dla pasjonatów dobrego jedzenia i działalności kulturalnej w jednym obiekcie. W nowej Hali Gwardii nie zabraknie przestrzeni targowej z wysokiej jakości żywnością. Szczególną uwagę warszawiaków zdobędzie strefa gastronomiczna, w której na oczach gości gotować będą doświadczeni szefowie kuchni. W menu znajdą się różnorodne, zdrowe i dostosowane do każdej kieszeni potrawy. Hala Gwardii to także oferta kulturalna, która ma stanowić mocny filar działalności obiektu oraz miejsce, które będzie odwoływać się do historii i chwil triumfu polskich bokserów, którzy właśnie w Hali Gwardii pod okiem trenera Feliksa „Papy” Stamma zwyciężali
z najlepszymi.  – mówi  Robert Baj, założyciel CBR Events, nowy gospodarz obiektu.

Weekend otwarcia


W weekend otwarcia Hala Gwardii powita warszawiaków licznymi atrakcjami kulinarnymi
i kulturalnymi. Hala Gwardii otworzy się o godz. 8.00, wtedy po raz pierwszy mieszkańcy Warszawy
i  bywalcy okolic Hali Mirowskiej będą mogli zrobić zakupy na targu. O godz. 12.00 odbędzie się oficjalne otwarcie Hali z udziałem przedstawicieli m.st. Warszawy. Podczas inauguracji zostaną otwarte 2 wystawy fotograficzne – „Historia Polskiego Boksu”, której organizatorem jest fundacja im. Feliksa Stamma oraz wystawa „Hala Gwardii w weekend otwarcia (29 września - 1 października) powita Cię nie tylko wieloma atrakcjami kulinarnymi, ale także kulturalnymi. O szczegółach napiszemy już niebawem.Martwa natura. Moment”, prezentująca prace studentów wydziału fotografii Warszawskiej Szkoły Filmowej (WSF). Studenci Szkoły od 13 lat mierzą się z różnymi nurtami w tej dziedzinie kreacji obrazów. Tworząc zdjęcia reportażowe, reklamowe, portrety, krajobrazy
i o wielu innych tematach, poszukują swojego najlepszego środka wyrazu. Prezentowane fotografie, to wynik poszukiwań i kontestacja współczesnej komunikacji wizualnej, jak również refleksja nad przemijaniem – mówi Lidia Popiel, fotograf i wykładowca WSF.

Sobota w Hali Gwardii będzie pod znakiem gotowania z wykorzystaniem produktów dostępnych
w Hali. Spotkamy tam Małgosię Mintę, dziennikarkę kulinarną, autorkę książek i właścicielkę bloga „Minta Eats” oraz szefa kuchni Jana Kuronia w pojedynkach z Gienem Mientkiewiczem, dziennikarzem, krytykiem kulinarnym i największym znawcą polskich serów zagrodowych. Po każdym pojedynku duetu odbędzie się konkurs targowy dla chętnych (max. 5 osób). Uczestnicy konkursu otrzymują 50 Gwardii, nową walutę, dostępną w weekend otwarcia Hali Gwardii. Ich zadaniem będzie utargowanie jak najwięcej produktów za daną kwotę. Do wygrania będą utargowane zakupy w Hali. Dodatkowo najlepsi uczestnicy zabawy otrzymują fartuch z logo Hali Gwardii.
Przepisy autorstwa Małgosi Minty będzie można zabrać ze sobą po każdym jej pokazie na specjalnie wydrukowanych ulotkach, dostępnych w Hali. Wieczorem, o godz. 21.00 wystąpi projekt Sonar Soul, który z okazji otwarcia Hali przygotował wyjątkową ucztę muzyczną.


W niedzielę zapraszamy na obiad oraz liczne atrakcje dla dużych i małych. Tego dnia przygotowaliśmy autorskie oprowadzanie po wystawie fotograficznej studentów Warszawskiej Szkoły Filmowej
z udziałem Lidii Popiel, kuratorki ekspozycji oraz wspólne, rodzinne gotowanie z Gienem Miętkiewiczem. Dzieci będą mogły wziąć udział w specjalnych animacjach edukacyjnych związanych
z prawidłowym żywieniem i odkrywaniem smaków, pt. „Poszukiwanie smaków targu”. Dorosłych zaprosimy na pokaz i warsztaty tańca swingowego prowadzone przez Warsaw Shag Team, jedyną w Polsce grupę taneczną zajmującą się tańcem Collegiate Shag. Niedzielę w Hali zakończy koncert The Cajun Spices, zespołu inspirowanego legendarnymi jazzbandami lat 20 i 30-tych, gypsy jazzie, a także twórczością współczesnych ulicznych muzyków Nowego Orleanu.

W sobotę i niedzielę nie zabraknie również aktywności przygotowanych przez Fundację im. Feliksa Stamma, które będą promowały tradycję polskiego boksu i pamięć trenera Feliksa „Papy” Stamma.
W programie zaplanowano zabawy na ringu i konkurs plastyczny dla dzieci na pomnik legendarnego trenera.
W poniedziałek, 2 października o godz. 19.30 odbędzie się specjalne show „Duszpasterz hipsterów
i Czarnoksiężnik z Ugandy ” z okazji 5-lecia spektaklu "Pożar w burdelu" i inauguracji Hali Gwardii.  
Partner otwarcia: agencja eventowa Brave

GODZINY OTWARCIA HALI GWARDII:

Piątek i sobota
• Targ - 8.00-17.00
• Strefa śniadań - od 8.00
• Sklepy i strefa gastronomiczna - 11.00-1.00
• Smak Brasserie - 8.00-1.00


MAGAZYN

Nr 170/2017

NA OKŁADCE: Młoda krew poznańskiej gastronomii, Krzysztof Łapawa
W ŚRODKU: rozmowa z Jonathanem Knightem i Nickiem Shapirą z Jamie Oliver Restaurant Group.


PARTNERZY

Advertisement