NEWS

2AM: DESSERTBAR KOŃCZY 10 LAT

Z tej okazji barmani, Kamil Foltan i Suichi Ofuchi wspólnie z Janice Wong i zespołem dessert-baru przygotują specjalne menu. Wydarzenie odbedzie się 11 października w 2am dessertbar w Singapurze.

Przedstawiamy menu:

Desery i koktajli

1. Purple 2008

Purpurowe słodkie ziemniaki, parfait z czarnej porzeczki, marshmallow lawendowe, sorbet z owoców leśnych, sos z cassisu

Green garden
Hendricks Gin, muscat, Nitro bazylia i piana z zielonej herbaty
Suichi Ofuchi

2. Strawberry Sweet Milk 2011
truskawkowy mus mleczny, dżem brzoskwiniowy, sherbet z marshmallow i grapefruita, kokosowy żel i galaretka, sos i galaretka ze słodkiego mleka

Herbs & Strawberries - green chartreuese, miód, calamansi, rum
Kamil Foltan

3. Twix 2007
lody czekoladowe, mus z palonego karmelu, crumble z masła orzechowego, sosy z czekolady i solonego karmelu

Jak & It - gin (london dry), słodki vermouth, jackfruit bitters
Kamil Foltan

4. Cheese Avalanche 2010
Biscotti, marynowane figi, melon cantaloupe, ser

Trilogy
Macallan whisky, woda kokosowa, kwa specialty, morelowe purée, olej z bergamotki
Suichi Ofuchi

 

Więcej informacji znajdziecie na stronie:

https://www.eventbrite.com/e/2am-dessertbar-4hands-mixology…


WEINDICH NA TARGACH POLAGRA

Naszą działalnością łączymy różne branże. Z takim hasłem przewodnim firma wystąpiła podczas Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych POLAGRA-TECH 2017.

Na dwóch stoiskach obejmujących łącznie 264 m2 powierzchni spółka z Chorzowa zaprezentowała rozwiązania dla branży przetwórstwa mięsnego i spożywczego. Odwiedzający mogli zapoznać się z urządzeniami wykorzystywanymi w poszczególnych etapach obróbki mięsa, produkowanymi przez firmy z branżowej czołówki, m.in. urządzenia ubojowe, piły i nożyce marki EFA; piła stołowa i wilk MEDOC; wysokowydajny wilk do mięsa SEYDELMANN; nastrzykiwarka i masowalnica marki RÜHLE; skórowaczka i odbłaniarka marki MAJA, która dostarcza także maszyny do produkcji lodu typu nugget oraz lodu łuskowego. Przykłady obu maszyn, stale wytwarzających lód przy szlaku komunikacyjnym, nie sposób było przeoczyć. Dużą atrakcją stoiska była automatyczna linia do porcjowania i formowania produktów z zaokrąglonymi krawędziami marki FREY, której działanie i możliwości prezentowano z użyciem specjalnej masy.

 Poza urządzeniami dla dużych zakładów, zaprezentowane zostały nowe rozwiązania dla małych i średnich przetwórców, m.in. okręcarka do kiełbas PR-360 od MAINCA, której działanie przedstawiano w połączeniu z nadziewarką EM-30 tego samego producenta. Ważną częścią udziału firmy Weindich w targach była ekspozycja chronionych patentem kijów wędzarniczych, których spółka jest producentem. Ponadto zaprezentowano drobny sprzęt dla zakładów przetwórstwa mięsnego oraz szeroką ofertę części zamiennych i eksploatacyjnych. Od kilku lat Weindich promuje na rynku przetwórstwa spożywczego urządzenia do produkcji Convenience Food.

W tym roku firma po raz pierwszy zaprezentowała szybkoobrotowy piekarnik na podczerwień ITES 30 marki Riehle, który można było zobaczyć w akcji podczas wypiekania świeżych precli oraz bułek. Sektor Convenience Food wzbogacały dodatkowo urządzenia holenderskiej marki FMT – opiekacz przelotowy FCC 3010 oraz opiekacz do smażenia na bazie oleju/wody FVFRU-400/1000 E. Warto wspomnieć o nowej pozycji w ofercie spółki Weindich, jaką są urządzenia do kontroli jakości i czystości produktu.

Targi były okazją do zobaczenia maszyny Multiscan MXVPACK 4015, która analizuje produkt za pomocą badania gęstości promieniami rentgenowskimi. Zgdonie z trendami, jedną z największych atrakcji stoiska stały się szafy do sezonowania mięsa marki Maturmeat. W przeszklonych szafach sezonowane przez kilka tygodni mięso prezentowało się fantastycznie, a atrakcyjność tej ekspozycji podkreślał smak przygotowywanych na stoisku potraw. Za kulinarne doznania odpowiedzialni byli znakomici szefowie kuchni – Sebastian Humski oraz Szymon Szlendlak. Firma Weindich dzięki swojej działalności jest znana nie tylko w branży przetwórstwa spożywczego. Od lat przyciąga znane osobistości ze świata gastronomii. W tym roku na stoisku mogliśmy spotkać m.in.: Jean Bos’a, Grzegorza Parczewskiego oraz członków Kadry szkoleniowej Polskiej Narodowej Kadry Kucharzy Juniorów z Sebastianem Krauzowiczem na czele. W imieniu firmy Weindich zapraszamy do śledzenia ich aktywności na facebooku oraz stronie internetowej: www.weindich.pl.


NOWE RESTAURACJE Z GWIAZDKAMI

2 października ukazała się najnowsza edycja przewodnika Michelin obejmująca Wielką Brytanię i Irlandię. The Araki w Mayfair w Londynie jest najnowszą trzygwiazdkową restauracją w regionie.

Restauracja, która ma jedynie 10 miejsc i serwuje zestaw sushi okamase do 2016 utrzymywała 2 gwiazdki, a w tym roku dołączyła do elitarnej grupy restauracji z najwyższą notą. The Araki to pierwsza japońska restauracja w tej części Europy, która otrzymała to wyróżnienie.

Z kolei Claude Bosi, po zamknięciu restauracji Hibiscus w 2016 roku, otrzymał od razu aż dwie gwiazdki dla nowej restauracji Bibendum, a nowa restauracja Phila Howarda, Elystan Street dostał jedną gwiazdkę. Takie samo wyróżnienie powedrowało do pierwszej restauracji znanej francuskiej szefowej kuchni Anne-Sophie Pic w Wielkiej Brytanii.

W sumie, Wielka Brytania oraz Irlandia mają teraz 5 restauracji trzy-gwiazdkowych, 20 dwu-gwiazdkowych oraz 150 lokali z jedną gwiazdką. Poniżej przestawiamy wszystkie nowe gwiazdkowe restauracje z tej edycji przewodnika.


Nowe restauracje wyróżnione gwiazdkami w 2018 r. :

Trzy gwiazdki:

The Araki (London)


Dwie gwiazdki:

Bibendum (London)


Jedna gwiazdka:

Aquavit

A Wong

Elystan Street

Jamavar

La Dame de Pic

Vineet Bhatia
Rest of England

Clock House

Coworth Park

Lympstone Manor

Moor Hall

Paco Tapas

The Coach

The Dining Room

The Latymer
Scotland

Loch Bay

Wild Honey Inn


MAGAZYN

Nr 168/2017

NA OKŁADCE: Bariści
W ŚRODKU: wywiad z Kurtem Schmidtem, szefem kuchni restauracji 99 w Santiago.


PARTNERZY

Advertisement