NEWS

PRZEWODNIK MICHELIN SZWAJCARIA 2018

W najnowszej edycji pojawiły się dwie nowe dwu-gwiazdkowe restauracje.

Pierwsza z nich to Enstein Gourmet w St. Gallen - to restauracja serwująca awangardową kuchnię francuską, z pięknym widokiem na panoramę miasta. Druga Taverne zum Schäfli w Wigoltingen to bardziej klasyczna kuchnia. Oba miejsca awansowały z jednej gwiazdki. Oprócz tego w tegorocznym przewodniku znalazło się 19 nowych restauracji z jedną gwiazdką.


Bez zmian pozostaje status trzech trzy-gwiazdkowych restauracji w Szwajcarii: Cheval Blanc (Bazylea), Schloss-Schauenstein (Fürstenau) i Restaurant de l'Hôtel de Ville (Crissier).

W sumie Szwajcaria ma w tej chwili118 gwiazdkowych restauracji.

Oto pełna lista lista nowych gwiazdkowych restauracji:

Nowe restauracje dwugwiazdkowe:
Einstein Gourmet (Saint Gallen)
Restaurant Taverne zum Schäfli (Wigoltingen)

Nowe restauracje jednogwiazdkowe:
The Chedi-The Japanese Restaurant (Andermatt)
Locanda Barbarossa (Ascona)
Apriori (Bubikon)
Tosca (Genf)
La Chaumière by Serge Labrosse – La Table du 7 (Genf/Troinex)
Stiva Veglia (Ilanz/Schnaus )
Weiss Kreuz (Malans)
Café Berra (Monthey/Choëx)
Regina Montium (Rigi Kaltbad)
Die Rose (Rüschlikon)
IGNIV by Andreas Caminada (Saint Moritz)
Torkel (Vaduz, Liechtenstein)
Table de Mary (Yverdon-les-Bains/Cheseaux)
Rigiblick (Zürich)


SFINKS OTWIERA SWOJĄ PIERWSZĄ FABRYKĘ PIZZY

Sfinks Polska, właściciel sieci Sphinx, Chłopskie Jadło i WOOK, otworzył w podwarszawskim Piastowie restaurację Fabryka Pizzy. Jest to pierwszy lokal, w który Sfinks zainwestował w ramach masterfranczyzy tej marki. Mieści się w pasażu handlowym w budynku Rezydencji Warszawskiej przy ul. Warszawskiej

Nowo powstała restauracja, której sala zajmuje powierzchnię ok. 90 m kw. pomieści blisko 70 osób. W ciepłych miesiącach goście będą też mogli skorzystać z sezonowego ogródka. Aranżacja najnowszego lokalu nawiązuje do wystroju charakterystycznego dla tej sieci. Restaurację zaprojektowano w nowoczesnym, loftowym stylu. Wyłożone cegłami i boazerią ściany, udekorowane elementami wyposażenia kuchni - wałkami do ciasta czy deskami do krojenia - tworzą wyjątkowy klimat tego miejsca. Nowo otwarta restauracja jest też miejscem przyjaznym dla rodzin z dziećmi – jest w niej odpowiednio wyposażony kącik zabaw, a w łazience przygotowano przewijak dla niemowląt.


- Już od dłuższego czasu interesowaliśmy się segmentem pizzerii i kuchni włoskiej, bo tego typu lokale cieszą się ogromną popularnością w Polsce. Dodatkowo dobrze działają i rozwijają się w ramach sieci, co doskonale wpisuje się w biznes Sfinksa. Fabryka Pizzy spełnia wszystkie powyższe kryteria, a jednocześnie ma wiele cech wyróżniających ją na tle innych lokali z kuchnią włoską. Widzimy w tej marce duży potencjał i dlatego postanowiliśmy zainwestować w restauracje pod szyldem Fabryka Pizzy - mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska.


Sieć Fabryka Pizzy łącznie z lokalem w Piastowie liczy 12 restauracji. Na bazie umowy inwestycyjnej zawartej z właścicielem Fabryki Pizzy grupa Sfinks posiada wyłączne prawo do jej rozwoju. W najbliższych miesiącach spółka ma w planie otwarcie jeszcze kolejnych restauracji, m.in. w Kołobrzegu, Mińsku Mazowieckim i Zgierzu.
Fabryka Pizzy to koncept z ofertą wykraczającą poza standard powszechnych w Polsce pizzerii. Obok pizzy, restauracja oferuje gościom bogaty wybór dań kuchni włoskiej, które są przygotowywane z wysokiej jakości produktów. Jej charakterystycznym daniem są bombery, czyli gorące buły pizzowe z różnymi składnikami. Oprócz tego w menu znajdują się m.in. gnocchi, risotto czy makarony, a także dania dla osób o specjalnych wymaganiach, np. wegetariańskie. Klienci mogą też zamówić dania z makaronem razowym, czy pizzę na razowym cieście lub pizzę light. Lokal będzie posiadał usługę dowozu do klienta.

***

Sfinks Polska zarządza 109 restauracjami na terenie Polski, w tym siecią 92 restauracji Sphinx (segment casual dining), 13 restauracjami Chłopskie Jadło (segment premium) i 2 restauracjami WOOK (segment casual dining), kultowym pubem Bolek w Warszawie oraz Fabryką Pizzy w Piastowie. Pod względem wielkości sprzedaży oraz liczby restauracji, Sphinx jest największą w Polsce siecią typu casual dining. Sfinks Polska jest jednocześnie trzecią pod względem przychodów firmą gastronomiczną w Polsce.





2AM: DESSERTBAR KOŃCZY 10 LAT

Z tej okazji barmani, Kamil Foltan i Suichi Ofuchi wspólnie z Janice Wong i zespołem dessert-baru przygotują specjalne menu. Wydarzenie odbedzie się 11 października w 2am dessertbar w Singapurze.

Przedstawiamy menu:

Desery i koktajli

1. Purple 2008

Purpurowe słodkie ziemniaki, parfait z czarnej porzeczki, marshmallow lawendowe, sorbet z owoców leśnych, sos z cassisu

Green garden
Hendricks Gin, muscat, Nitro bazylia i piana z zielonej herbaty
Suichi Ofuchi

2. Strawberry Sweet Milk 2011
truskawkowy mus mleczny, dżem brzoskwiniowy, sherbet z marshmallow i grapefruita, kokosowy żel i galaretka, sos i galaretka ze słodkiego mleka

Herbs & Strawberries - green chartreuese, miód, calamansi, rum
Kamil Foltan

3. Twix 2007
lody czekoladowe, mus z palonego karmelu, crumble z masła orzechowego, sosy z czekolady i solonego karmelu

Jak & It - gin (london dry), słodki vermouth, jackfruit bitters
Kamil Foltan

4. Cheese Avalanche 2010
Biscotti, marynowane figi, melon cantaloupe, ser

Trilogy
Macallan whisky, woda kokosowa, kwa specialty, morelowe purée, olej z bergamotki
Suichi Ofuchi

 

Więcej informacji znajdziecie na stronie:

https://www.eventbrite.com/e/2am-dessertbar-4hands-mixology…


MAGAZYN

Nr 170/2017

NA OKŁADCE: Młoda krew poznańskiej gastronomii, Krzysztof Łapawa
W ŚRODKU: rozmowa z Jonathanem Knightem i Nickiem Shapirą z Jamie Oliver Restaurant Group.


PARTNERZY

Advertisement