NEWS

ŚLIWKA KALIFORNIJSKA CORAZ LEPSZA W OCZACH POLAKÓW

Z badań przeprowadzonych na zlecenie California Prune Board w 2017 r. wynika, że ankietowani coraz bardziej doceniają jakość premium suszonej śliwki z Kalifornii. Wzrasta też pozytywny sposób postrzegania śliwki kalifornijskiej jako owocu o lepszym smaku i dobrej jakości, w stosunku do ceny.

Suszona śliwka z Kalifornii słynie ze swojej wysokiej jakości. Jak pokazują badania z 2017 roku,
w oczach ankietowanych Polaków obraz ten się potwierdza, a co więcej, od 2014 roku systematycznie zyskuje na znaczeniu.

Śliwka kalifornijska w oczach Polaków

W odpowiedzi na pytanie, jak postrzegana jest śliwka kalifornijska, wysoką ocenę otrzymało właśnie kryterium lepszej jakości. Tu zaobserwowano największą zmianę w nastawieniu. Ankietowani, wskazując na skali od 1 do 10, gdzie 1 to całkowicie się nie zgadzam, a 10 zgadzam się w zupełności, przyznali temu wskaźnikowi średnio 6.63 punktu. Widać tu wyraźny wzrost, w stosunku do 2014 roku, gdzie przeciętna wartość wynosiła 6.27. Podobny skok w percepcji tego suszonego owocu pojawił się przy ocenie wysokiej jakości w odniesieniu do ceny – średnia ocena w 2017 roku to 6.40, a w 2014 roku 6.22. W opinii ankietowanych śliwka kalifornijska jest także coraz bardziej doceniana pod względem lepszego smaku. Tu suszony owoc uzyskał średnią 6.62 w 2017 roku, w stosunku do 6.33 w 2014 roku.


To kolejne, optymistyczne wyniki, które są dla nas świadectwem, nie tylko skuteczności naszej pracy na rzecz promowania suszonej śliwki z Kalifornii, ale przede wszystkim pozytywnych zmian
w świadomości konsumentów i uznania dla produktu wysokiej jakości. Od ponad 4 lat, jako California Prune Board aktywnie działamy na polskim rynku, starając się zaprezentować zalety suszonej śliwki z Kalifornii. Wyniki badań potwierdzają zarówno ogólny trend konsumencki, w którym jakość zyskuje na znaczeniu, jak i fakt, że produkt z Kalifornii jest traktowany z coraz większym uznaniem – komentuje Esther Ritson-Elliott, European Marketing Director, California Prune Board (Europe).

Suszona śliwka dobra dla zdrowia jelit

Dobre wieści nadeszły również ostatnio ze świata nauki. Najnowsze wyniki badań, przeprowadzone w Wielkiej Brytanii przez naukowców z King’s College London, renomowanego centrum specjalizującego się w zakresie żywienia i prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, sfinansowane przez California Prune Board, sugerują, że spożywanie nawet mniejszej ilości suszonych śliwek, tj. 80g jako część zróżnicowanej i zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia, skutecznie wpływa na zdrowe funkcjonowanie jelit, a niekoniecznie 100g, jak mówiły poprzednie badania.


MAGAZYN

Nr 177/2018

NA OKŁADCE: Kuchnia bliska sercu. Olga Lompa, szefowa kuchni w Pałacu i Folwarku Galiny.
W ŚRODKU: Wywiad z Kristianem Thomasenem Braskiem, właścicielem globalnej agencji Bon Vivant Communications.




PARTNERZY

Advertisement