NEWS

JESIOTR W ROLI GŁÓWNEJ

Aż 11 zespołów wzięło udział w IV Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra, które 10 marca odbyły się w Hotelu Atut w Licheniu. W tym roku nagroda główna trafiła do Piotr Huszcza oraz Radosława Kosiorka.

- W tym roku wprowadziliśmy zmianę regulaminową: uczestnicy zamiast deseru, musieli przygotować przystawkę. Zgodnie stwierdzamy, że pomysły były bardzo kreatywne, a ogólny poziom konkursu bardzo wysoki – powiedział Adam Dmyterko, członek jury i szef kuchni restauracji Pergola w Kołobrzegu.

Jury, w skład którego weszli m.in. Jarzy Pasikowski, Tomasz Jakubiak i Adam Dmyterko, doceniło potrawę zaserwowaną przez ekipę Hotelu Restauracji Piano Lublin. Na przystawkę przygotowali: mus z jesiotra z ciastem filo, olejem estragonowym, kawiorem, remoulade z rzepaku, kolendra, szczaw; na danie główne: jesiotra z patelni z ziołową kruszonką, kolendrowym sernikiem z koziego sera z glazurowanym burakiem, sosem maślanym i chrzanem. Na drugim miejscu znaleźli się Tomasz Woźniak i Daniel Paś z Hotelu Fabryka Wełny Pabianice, a na trzecim Łukasz Jędrzejewski oraz Krzysztof Topór-Jasica z Restauracji Gubałówka w Kościelisku.

Okolice Konina są znane z największych hodowli jesiotra w Polsce. - To bardzo szlachetna i wymagająca ryba, która wymaga odpowiedniej obróbki kulinarnej. Wartości kulinarne i odżywcze jesiotra staramy się przybliżać poprzez organizację mistrzostw – dodał Jerzy Pasikowski, przewodniczący jury. W tym roku po raz pierwszy impreza otrzymała nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.  

 

„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.





MAGAZYN

Nr 177/2018

NA OKŁADCE: Kuchnia bliska sercu. Olga Lompa, szefowa kuchni w Pałacu i Folwarku Galiny.
W ŚRODKU: Wywiad z Kristianem Thomasenem Braskiem, właścicielem globalnej agencji Bon Vivant Communications.




PARTNERZY

Advertisement