NEWS

ŚLIWKA KALIFORNIJSKA W PIĄTEJ ĆWIARTCE

9 kwietnia br. w stołecznym studiu CookUp, odbędzie się warsztat dla profesjonalistów pod przewodnictwem autorytetu kulinarnego, szefa Adama Chrząstowskiego.

Spotkanie organizowane jest przy współpracy z Eurochef.pl. Partnerem specjalnym wydarzenia jest California Prune Board, tematem jest: „piąta ćwiartka”. Wysokie kwalifikacje kucharzy
Eurochef.pl to inicjatywa stworzona przez kucharzy, którzy stworzyli nieformalną grupę zrzeszoną
wokół profilu na Facebooku. Celem projektu jest wymiana doświadczeń i inspiracji wśród
społeczności profesjonalnych kucharzy. Organizowane są także spotkania w formie szkoleń
z czołowymi szefami kuchni. Dotąd prowadzili je, Witek Iwański czy Andrea Camastra. Tego typu
wydarzenia są okazją do podniesienia kwalifikacji zawodowych wśród kucharzy.
Warsztat ma na celu odczarować podroby. Chcę przełamać stereotyp, że potrawy bazujące
na podrobach to trudny do przygotowania, gorszy zamiennik dań mięsnych. Zachęcam do udziału
w spotkaniu, gdzie pokażemy, że przy odrobinie wiedzy i uwagi możemy wyciągnąć z podrobów dużo
smaku. W części warsztatowej wykorzystamy również słodko-kwaśny produkt, jakim są śliwki
kalifornijskie, który znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni polskiej, a jednocześnie pasuje
do podrobów – mówi szef Adam Chrząstowski.


5 ćwiartka dla profesjonalistów


Podczas warsztatów prowadzący przygotuje terrinę cielęcą z grasicy z pistacjami oraz zaprezentuje
różne techniki pracy z podrobami. Ponadto uczestnicy dowiedzą się więcej o specyfice pracy
z produktami „piątej ćwiartki”, a także poznają sposoby ich wykorzystania w kuchni. Po części
pokazowej nastąpi część warsztatowa, w trakcie której uczestnicy przygotują: bycze jądra ze śliwką
kalifornijską i sosem z wędzonej białej czekolady oraz pasztet z drobiowych wątróbek na 3 sposoby:
w szkle z konfiturą, w formie praliny z buraczkami, oraz jako mus na grzankach z salsą pomidorową.


Kalifornijski pakiet


Znane z wysokiej jakości i wszechstronności śliwki suszone z Kalifornii znalazły swoje miejsce
w kuchni najlepszych, polskich szefów kuchni. Ponadto California Prune Board ściśle współpracuje
z producentami żywności i szefami kuchni w całej Europie, opracowując nowe produkty. Naturalne
i odżywcze śliwki kalifornijskie pomagają profesjonalistom z branży spożywczej zaspokoić wysokie
oczekiwania konsumentów, dotyczące zdrowej, pysznej i zrównoważonej żywności.
Rejestracja na warsztat: http://www.cookup.pl/warsztaty


MAGAZYN

Nr 176/2018

NA OKŁADCE: Obsługa na medal, spowiedź polskich kelnerów.
W ŚRODKU: Wywiad: René Redzepi o Nomie 2.0.




PARTNERZY

Advertisement