NEWS

TRANSATLANTYK FESTIVAL

Transatlantyk Festival po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne - jedną z najpopularniejszych sekcji festiwalu. Obok seansów filmowych widzowie zostaną zaproszeni na pięć wyjątkowych kolacji, które odbędą się w wyjątkowej przestrzeni Hali Maszyn EC1 Łódź.

 Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują jedni z najwybitniejszych szefów kuchni w Polsce. To niecodzienne wydarzenie, łączące sztukę filmową i kulinarną, podobnie jak w latach ubiegłych przygotowywane jest we współpracy z 68. Berlinale / Kulinarisches Kino.

Pierwszego dnia (14.07) zostanie pokazany film trzykrotnego zdobywcy Oscara Anga Lee - „Jedz i pij, mężczyzno i kobieto”, a kolację przygotuje szef Wojciech Modest Amaro. Kolejnego wieczoru w podróż po świecie smaków zabierze nas najsłynniejszy szef kuchni Alain Ducasse w filmie „Alain Ducasse - kuchenne wyzwania”, natomiast kolację przygotują Kurt Scheller oraz Robert Skubisz. 16 lipca pokażemy film „Kubańskie historie”. Film przybliży klimat „Gorącej Wyspy”, a jej smaki przybliży Robert Sowa. Następny dzień upłynie pod znakiem eklektycznej kuchni Izraela – filmu „W poszukiwaniu izraelskiej kuchni” i kolacji „W stylu aszkenazyjskim” Marcina Popielarza. Ostatniego wieczoru pokazany zostanie film „Wino we krwi” w reż. Emily Railsback, prosto z Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Berlinale. Kolację “Matka Polka, matka Gruzja” przygotuje Justyna Słupska Kartaczowska. Wszystkie kolacje będą serwowane ze specjalnie dobranymi winami.

8. edycja Transatlantyk Festival odbędzie się w dniach 13-20 lipca w Łodzi. Bilety na pokazy i kolacje w ramach Kina Kulinarnego, które można nabyć przez stronę www.transatlantyk.org, stronę www.goingapp.pl oraz aplikację Going.

 

 


MAGAZYN

Nr 176/2018

NA OKŁADCE: Obsługa na medal, spowiedź polskich kelnerów.
W ŚRODKU: Wywiad: René Redzepi o Nomie 2.0.




PARTNERZY

Advertisement